Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Sygnał odjazdu błędnie wyzwalany semaforem wjazdowym

(1/9) > >>

HTD:
W mojej modyfikacji (zwierzyniec_htd_ed72_6.01) mam dynamiczny rozkład jazdy i komunikat odjazdu. Problem jest taki, że kiedy stoję na przystanku, mija oznaczona w rozkładzie godzina - rozkład przechodzi na wyświetlanie kolejnej stacji, ale sygnał odjazdu słyszę dopiero jak otwiera się semafor WJAZDOWY na kolejną stację, co jest IMHO błędem. Ten sygnał powinien być zależny od sygnalizacji semafora wyjazdowego (przed którym stoję), a nie wjazdowego z następnej stacji.

Problem pojawił się od wersji 15.04, wcześniej sceneria działała prawidłowo.

Stele:
Podaj wpis W4 i odległość między nim a nieszczęsnym wjazdowym. AI nie rozumie kontekstu semafora. Jeśli po odhaczeniu W4 skanuje sygnał zabraniający i p8 W4 jest nieparzyste, będzie czekać na zmianę sygnału. Zmieniłem komentarze w incu w4n by odzwierciedlały zachowanie na aktualnych exe. Warto poczytać, albo zerknąć na wiki Ra.

HTD:

--- Kod: ---include ip/pkp/w4n.inc Chomikowo#01 904.467 0.984 -3970.39 -160.148 0.0 0.0 0 2 end
--- Koniec kodu ---
Semafor (o ile dobrze pamiętam) to "psiary_zagroda_p" (-1263, -2582) a W4 to "Chomikowo#01" (-905, -3966) czyli odległość w linii prostej to 1430m, czyli dość daleko (po drodze jest jeszcze TO). Jutro przejadę trasę jeszcze raz i zapiszę sobie na kartce gdzie jest nie tak. Być może źle ustawiłem parametry W4i, zgodnie z jakąś starszą dokumentacją.
No i jest tak, dostaję wyjazdowy z Chomikowa (odległość około 2m przed czołem pociągu), nic się jeszcze nie dzieje. Mija rozkładowa godzina odjazdu - rozkład przeskakuje na następną stację. Sygnału odjazdu brak. Ruszam, jadę, po kilku (-nastu) sekundach słyszę "wjazd podany" i jednocześnie "odjazd", na TO widzę wjazd.

Wg komentarza w pliku w4n.inc p8 to "track number". Pytałem się kiedyś na forum do czego się tego używa i otrzymałem odpowiedź, że na razie nieużywane i może być 0. Z poprzednią wersją exe było to zgodne i działało właściwie, w nowej wersji ten parametr chyba nabrał znaczenia, bo część w4n.inc nie działa mi prawidłowo. Domyślam się, że jak zmienię p8 z 0 na 1 to powinno pomóc?

W mojej modyfikacji wszystkie p8 dla w4n.inc są ustawione na 0. Zero jest parzyste, więc z tego co piszesz nie powinno być oczekiwania na zmianę sygnału. Chyba, że jest odwrotnie.

Stele:
Teraz komentarz brzmi następująco:

--- Cytuj ---p1=nazwa stacji jak w rozkładzie z unikalnym członem za #; p2,p3,p4=translacja; p6,p5,p7=rotacja; p8=Zachowanie AI po odjeździe. Dla parzystych dojazd do semafora, dla nieparzystych oczekiwanie na sygnał zezwalający na semaforze w zasięgu skanowania. W przyszłości sugerowany punkt zatrzymania; p9=Długość peronu (zaokrąglona do dziesiątek metrow), ostatnia cyfra: strona otwarcia drzwi (1:lewa, 2:prawa, 3:obie)
--- Koniec cytatu ---
Zmiena weszła w exe 467. Tu masz opis autora http://rainsted.com/pl/Symulator/MaSzyna/EU07.EXE_469#Poprawione_zatrzymywanie_na_W4_.28467.29
TO zazwyczaj są nieprzypisane. Odległość skanowania przy postoju nie wiem ile wynosi, ale może to być i 1,5 km. Jeśli po zniknięciu "Chomikowo#01" skanuje "psiary_zagroda_p" to łapie i tyle. Może jest jakiś błąd w tym mechanizmie, może zero nie jest traktowane jako parzysta.

HTD:
OK, 3 razy przejechałem trasę testowo z różnymi ustawieniami P8 dla W4. Niestety to chyba w ogóle nie działa.
Tzn brak sygnału odjazdu dla P8 = (0, 1, 2). Domyślam się, że w scenerii jest nieprawidłowo przypisany semafor wyjazdowy z Chomikowa, dlatego jako pierwszy skanowany jest "psiary_zagroda_p_seminfo". Ale mniejsza o to, nie powinno mieć znaczenia dla P8 ustawionego na wartość parzystą, prawda? Powinienem dostać odjazd nawet jak mam S1 na wyjazdowym, prawda?

Na podglądzie wygląda to tak - stoję w Chomikowie przed planowym odjazdem - w tabeli skanowania mam "chomikowo#01_stopinfo". Mija godzina odjazdu - w tabeli skanowania widać kilka kolejnych torów, na końcu listy jest "psiary_zagroda_p_seminfo". I sygnału odjazdu brak. Pojawia się, jak wjazdowy w Psiarach poda S10.

Niestety wygląda na to, jakby przedostatni parametr dla w4n.inc był zupełnie ignorowany. Tak na marginesie, jeśli chodzi o parzystość, to w kodzie pewnie jest (p % 2), co dla 0 także zwraca 0, tak samo jak dla każdej innej parzystej, więc 0 powinno wg dokumentacji i na zdrowy chłopski rozum powodować, że sygnał odjazdu nie oczekuje na semafor w ogóle, ergo w kodzie symka jest błąd powodujący, że nie zachowuje się zgodnie z dokumentacją. Rozumiem, że trzeba prawidłowo przypisać wyjazdowy i problem zniknie, ale chyba opcja parzysta była pomyślana właśnie na takie okazje, gdzie mamy stare scenerie (tia, praktycznie wszystkie) i nowy rozkład może sobie śmigać prawidłowo, na nowych, zrobionych porządnie będzie tam wartość nieparzysta i kierpoć inteligentny, nie da odjazdu jak na wyjazdowym S1.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej