Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Exe od wersji 470
firleju:
Żeby nie mówić, że nic się nie dzieje. Po okresie długiej przerwy związanej z narodzinami kolejnego potomka oraz przeprowadzki obecnie mam codzienne 30 min - 60 min na prace nad kodem w najlepszym dla mnie czasie. W związku z tym właśnie dokańczam zapowiadaną poprawkę do tabelki prędkości. Planowane:
- zostaną dodane nowe typy PutValues: SectionVelocity, RoadVelocity. Odpowiadają za ograniczenia prędkości za pomocą eventów i stosowane odpowiednio do znaków ograniczenia na odcinku oraz prędkości drogowej.
- zapamiętywanie każdego z typów ograniczenia osobno i wybieranie z najmniejszego
- automatyczne określanie końca stacji (nie trzeba stawiać W5 za posterunkami odgałęźnymi)
- zostanie usunięty bypass dodany wraz z wersją 472, gdyż będzie już to działać poprawnie
W wersji SectionVelocity jako druga wartość będzie podawana długość ograniczenia. Jeśli będzie ona wynosić 0 to oznacza, że to ograniczenie punktowe i skład będzie ją pilnował tylko do czoła składu. W pozostałych przypadkach będzie pilnował przez cały przejazd przez odcinek.
Dodano: 01 Listopada 2015, 15:00:25 Z frontu robót:
Obecnie działa już tabelka prędkości z automatycznym wyborem najmniejszej prędkości oraz automatyzacja W5. Zostało do zrobienia poprawne wybieranie ograniczeń, gdyż w tej chwili wybiera ograniczenie do którego musi użyć największego opóźnienia co nie zawsze działa poprawnie.
Dodano: 02 Listopada 2015, 08:36:58 Po kolejnej rundzie prac przy wyborze ograniczenia (zmienna VelNext) uwzględniany jest pierwszy semafor a reszta jest ignorowana. Nie wiem jak to będzie działało przy tarczach manewrowych. Jest jakiś dobry scenariusz gdzie mógłbym to przetestować?
Stele:
Jaką konkretnie sytuację chcesz? Wiele tarcz w jednym przebiegu, najlepiej z różnymi prędkościami? Możesz spróbować towara na l61 w becie Ra. Tam chyba jest więcej niż jedna tarcza przed W5. Na Całkowie Transkeia też jest masa manewrów, ale tarcz raczej mało.
firleju:
Już myślałem, że da się wypuścić, ale znalazłem jakiś błąd w skanowaniu. Objawia się tym, że jeśli znajdzie na drodze skanowania event za zwrotnicą i ta zwrotnica przestawi się to event przestaje być uwzględniany. Czary.
surgeon:
A gdzie tu błąd?
firleju:
No taki, że jeśli to była zwrotnica zjazdowa i za nią znajdował się semafor to po przestawieniu na nasz tor jazdy AI przestaje widzieć ten semafor.
Dodano: 04 Listopada 2015, 08:01:23 Znalazłem gada. Najpierw mały wstęp teoretyczny. Exe z każdym przejściem tabelki sprawdza czy nie ma w niej zwrotnicy i czy nie uległa on przełożeniu. Następnie zaznacza ten element jako ostatni i nakazuje na nowo przeskanować resztę toru od nowa. Błąd leżał w tym, że w tabelce dalej zalegały stare wpisy i w momencie skanowania tych samych torów (jeśli zwrotnica jest na jazdę z ostrza to exe przechodzi przez nią jakby była ustawiona na jego kierunku) natrafia na te same eventy. Dodatkowo sprawdza czy nie ma już w tabelce odpowiednich wpisów eventów, żeby ich nie dublować. Wystarczyło skasować resztę tabelki i zaczęło to działać jak powinno.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej