Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Problem z Rainstedem - tworzenie trasy
Ra:
Zaznaczyć zwrotnicę, wybrać Point4 - P[4] z listy punktów na zakładce Punkty, kliknąć Ustaw wybrany punkt na mapie i kliknąć po tej stronie zwrotnicy, po której ma być tor odchylony.
Technik:
OK, działa. Jednak niepotrzebnie dodałem "drogi" z UMP i teraz mam dużo jakiś niepotrzebnych danych - jak je usunąć i zostawić tylko tory?
I mam jakieś zduplikowane tory - tu też nie wiem jak usunąć.
Ra:
Raczej nie ma narzędzia do usuwania zbędnych odcinków. Można zaznaczyć jeden i następnie trzymać Usuń na zakładce Napraw, korzystając z tego, że odcinki są połączone i będą się usuwać kolejno. W skrajnym przypadku można wyeksportować wybiórczo do SCN (np. dodać potrzebne odcinki do grupy i tylko te eksportować), a następnie ponownie utworzyć RSF przez eksport scenerii (znikną wtedy powiązania z liniami kierunkowymi, ale linie kierunkowe można przekopiować pomiędzy RSF, a odtworzenie powiązań jest dosyć proste i można je w miarę szybko zrobić).
Jeśli przez jakieś zduplikowane tory rozumiesz logowanie przez EU07.EXE powtarzających się nazw odcinków, to trzeba w RSF z menu Linia wybrać Nadaj unikalne nazwy, a następnie zapisać RSF i wyeksportować ponownie.
Technik:
Jak utworzyć RSF z SCN? Wyeksportowałem, usunąłem w Notepadzie++ drogi i jak przekonwertować z powrotem?
Ra:
Na zakładce Debugger jest przycisk Eksport scenerii do RSF. Dla zwykłej scenerii należy wcześniej wczytać wszystkie include, a następnie połączyć tory (można też wybrać tryb dla trasopisarzy, wtedy te operacje wykonają się automatycznie).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej