Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Odskakiwanie manipulatorów

<< < (5/11) > >>

matek123:
@Klimczok a jaka jest różnica między + - z numerycznej a [ ]? Tu raczej chodzi o sposób, a nie propozycje zamiany klawiszy.

firleju:

--- Cytat: szczawik w 01 Marca 2015, 19:25:28 ---Ja nie widzę powodu, by robić jakieś udogodnienia dla osób które nie zadają sobie trudu przeczytania instrukcji. To nie jest prawdziwa kolej, ale chcemy by było jak najrealniej, a nie jak najłatwiej dla osób które szukają chwilowej uciechy.

--- Koniec cytatu ---
To ja proponuję użyć całego qwerty do odpowiednich ustawień stablilnych a resztę pod a od add i l od loose. Klawisze obecnie już wykorzystywane najlepiej przemapować dla tych poszczególnych loków przenieść gdzieś indziej. Jak ktoś będzie chętny to sobie przeczyta instrukcje.

szczawik:
Zasadniczo zmieniasz temat oraz używasz skrajności która nie jest argumentem. Ja nie piszę o tym, że każdy powinien mieć pulpit w pokoju czy odwzorowanie każdego elementu lokomotywy na klawiaturze, tylko odniosłem się do stwierdzenia ułatwiania osobom nieczytającym instrukcję. Zauważ, że także uważam użycie +/- odpowiednio skonfigurowanych za dobre rozwiązanie. Ewentualnie klawiszy dotychczas używanych do obsługi hamulców.

janek32:
Wg mnie najlepszy pomysł to użycie + i  - oraz / i *, trzeba się tylko zastanowić, które lepiej dla pozycji stabilnych, a które dla niestabilnych.  Klawisze te są wszystkim użytkownikom znane, a że silników asynchronicznych nie bocznikujemy, można zwolnione dwa wykorzystać do czegoś innego. Największą ich zaletą jest to, że leżą blisko siebie i nie wymagają dwóch rąk (ważne w momencie, gdy trzeba szybko zareagować).

Podwójne naciśnięcie albo przytrzymanie nie jest dla przejścia na stabilną dobrym sposobem, bo właśnie w ten sposób obsługuje się pozycje niestabilne.

PS Klawisze hamulców służyły zawsze do hamowania i może tego nie zmieniajmy, żeby nie komplikować.

Anrej:
To coś w takim stylu:
1maksymalna siła pociągowastabilna2zwiększanie siły pociągowejniestabilna, powrót do 3Numer / +3utrzymanie siły pociągowejstabilnaNumer /4zmniejszanie siły pociągowejniestabilna, powrót do 3Numer / -5neutralnastabilnaNumer Enter6zmniejszanie siły hamowania EDniestabilna, powrót do 7Numer * -7utrzymanie siły hamowania EDstabilnaNumer *8zwiększanie siły hamowania EDniestabilna, powrót do 7Numer * +
Domyślnie manipulator jest na pozycji 5 neutralnej. Przytrzymujemy Numer /, ustawia się na pozycji 3. Klikamy Numer +, wychyla się na pozycję 2. Puszczamy klawisze pozostaje na pozycji 3.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej