Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Modyfikacja linii 61
sebastian82:
Mam pytanie do kolegi @mac310 w związku z jego wypowiedzią:
--- Cytat: mac310 w 16 Lutego 2015, 23:58:11 ---Właśnie przejechałem linia61_pospieszny1 na 15.02 i na wyjeździe z Herbów Starych (o ile dobrze pamiętam na wysokości wskaźnika We8a) pojawił się zanik napięcia i wywaliło WSa. Czyżby jakiś problem z siecią tam jeszcze był? Podobno miała być poprawiona.
--- Koniec cytatu ---
Jak prowadziłeś loka mijając ten wskaźnik? Pytam bo to ja poprawiałem ta scenerię pod kątem zasilania. Przejechałem ten scenariusz z 15 razy bez problemu, inne osoby również w takcie testów. Zawsze jednak może wkraść się jakiś błąd, a informacja będzie pomocna przy jego usunięciu.
Ra:
W klonie "tlk" mam takie coś:
--- Kod: ---Bad track: Event1 "lisow2.1_01" does not exist
Bad track: Event2 "losuj_lisow_01" does not exist
--- Koniec kodu ---
I nie potrafię zlokalizować, do czego to było podpięte. Mam paczkę z plikami wg stanu na połowę 2014 i tam są te eventy jedynie wpisane w tory, także ja raczej tego nie zgubiłem.
Dodano: 18 Lutego 2015, 06:45:20 Dzisiejsza paczka ma już 90% torów zintegrowane. Nazwy torów nadane w różnych klonach zostały w większości rozpropagowane do pozostałych klonów, a tory odwrócone tak, aby można było wstawiać na nie składy. W zasadzie skończyły się już możliwości bezpośredniego porównywania plików — trzeba się dokładniej przyglądać torom. Wczytałem pozostałe tory z przesunięciem... Klony potrafią się różnić niedokładnościami współrzędnych końców (co w dużym stopniu zostało już wyeliminowane). Są też znaczące różnice w odcinkach torów — np. "osobowy1" nie miał rozjazdów w Liswarcie, a "regio" w 10 miejscach zamienia kilka kolejnych odcinków na znaczną liczbę krótszych o innym podziale. Z kolei do "towarowy1" musiałem wstawić 9 krótszych odcinków zamiast jednego długiego toru o nazwie "xxxx". Zamierzam teraz sprawdzić wczytywanie wszystkich scenariuszy (i doprowadzić do stanu, w którym nie będą logować się błędy eventów), a następnie kopiować wywołania eventów pomiędzy klonami (z wyjątkiem bezpośredniego sterowania zwrotnicami i semaforami). Dzięki temu na podstawie wygenerowanego errors.txt będę mógł zrobić eventy Multiple i doklejać je do plików. Powinno to też przyspieszyć dalszą integrację.
W zakresie testowania interesuje mnie, czy nie powstały niepotrzebne ograniczenia prędkości dla AI oraz czy wstawione składy nie stoją w przeciwną stronę albo w nieodpowiednim miejscu względem pierwotnych wersji. Byłbym też wdzięczny za informację, czy AI widzi wszystkie semafory oraz wskaźniki W4 (w "regio" jazda z rozkładem kończy się teraz w Kochanowicach, gdzie nie jest przypisany ani W4, ani semafor; z kolei "towarowy2" zakończył mi się ostatnio na koźle w Lisowie — śmiesznie wyglądało dyktowanie rozkazu po wykolejeniu).
jochand:
Wracajac do osobowego 3, jeszcze gorzej niz bylo. Wykoleja nam sie zaraz po wyjezdzie z peronow w Herbach. Powod, brak torow na wysokosci nastawni. Errors jeszcze bogatszy:
Ra:
Mam wrażenie, że nie ściągnąłeś wszystkich potrzebnych plików. Akurat ten klon testuję najczęściej i nie jest możliwe, żeby nie działał.
Dodano: 19 Lutego 2015, 02:43:36 Do zintegrowania pozostało jeszcze około 270 torów (7%). No i chyba się nie obejdzie bez zmian w EXE, bo wiele torów ma wpisany event, który albo bezpośrednio przestawia zwrotnicę, albo ustawia sygnał na semaforze. Musiałbym wstawiać tam event o jakiejś nazwie i potem kopiować to do pozostałych klonów, w jednym przekierować akcję przez Multiple na to, co miało być zrobione, a w pozostałych zrobić pusty. Zmiany w kodzie wydają się być prostsze, bo wystarczy torom nadać nazwy, zdefiniować Multiple, a wywołanie eventu usunąć z toru tylko w klonie, który go używa.
Kolejny problem jest taki, że ta sama nazwa eventu w różnych klonach jest używana w różnych torach. Przykładowo event o nazwie start_rs jest dwukrotnie wywoływany, podczas gdy w oryginalnych scenariuszach był jednokrotnie, ale w różnych miejscach. Może to mieć wpływ na misję, albo nie, jeśli akurat nie ma jazd po tym drugim torze, albo są w czasie nieistotnym już dla użytkownika.
Z klona "regio" przeniosłem do wspólnego pliku większość torów, które były inaczej podzielone. W efekcie teraz na wszystkich scenariuszach można już jeździć po nierównych torach.
jochand:
Wreszcie misja osobowy 3, przejezdna. AI ustawione prawidlowo. WS puscil kilka razy na odcinku Liswarta- Lisow, dalej trzyma.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej