Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Sceneria w gmax - problemy

<< < (2/5) > >>

SKP:
Ra raczej nie chodziło o możliwość praktyczną zbudowana scenerii w 3DS-ie/GMaksie, tylko o ewentualną poprawność powstałej trasy. Rainsted jest o wiele bardziej dokładny i też mi się wydaje, że powinno się korzystać z niego (jakbym drugi raz robił scenerię, to najprawdopodobniej właśnie w ten sposób). Tylko mam czasami obawy, czy scenerie z Rainsteda nie są przypadkiem utopią. Z drugiej strony, od lat nie wyszła żadna sceneria z 3DS-a, więc to raczej nie edytor, a specyfika pracy nad trasami powoduje, że ich ukończenie jest trudne. Ja to widzę trochę tak, że prawie każda sceneria jest z góry skazana na nieukończenie.

Ra:
Miałem na myśli to, że ja nie umiem ani nie znam nikogo, kto by umiał albo chociaż się za to zabrał. To nie znaczy, że się nie da w ogóle. Ja bym chciał, żeby ktoś ot tak sobie machnął wymiarowe modele podsypek rozjazdów dla różnych kategorii linii (już pal diabli różne rodzaje szyn oraz różne krzyżownice), do tego kilka tekstur dla automatycznej podsypki, najlepiej jeszcze z przejściami, a na koniec ładnie to opisał. Teoretycznie da się to przecież zrobić. Ale bez tego nie widzę szans na sensowne opisanie tworzenia scenerii, a uczenie każdego po kolei budowania z rozjazdów 25m i 34m o skosie 1:8.7857192454... hm, mnie to nie odpowiada.

Benek:
Szczerze przyznam, że nigdy nie rozumiałem tego toku rozumowania o braku podsypek. Co z tego, że są dziury, można przecież dalej tworzyć scenerię, a podsypki dostawić w momencie, gdy się ukażą, prawda? Przecież to zwykły plik typu include, który nie ma wpływu na geometrie sąsiednich odcinków. Według mnie samo pisanie że czegoś potrzeba, niewiele pomoże. Gdyby tak udostępnić wszystkie tory położone w Rainsted, to wydaje mi się, że zmieniłoby się myślenie twórców, zmieniłyby się priorytety. Kilka osób już poprawiało obecne scenerie z paczki, modyfikowało otoczenie itp. Gdyby mieli dostęp do realnej sieci kolejowej, to mogliby tę energię skupić właśnie na tych rzeczywistych szlakach i dorobić teren wraz z otoczeniem w 3dsMax, czego w Rainsted sprawnie nie da się zbudować.

Ra:
Ale ja nie obserwuję zainteresowania sceneriami zaczętymi w Rainsted. Jest ułożona stacja Gorlice, jest linia Kozłów – Psary, są w ostatnim paczu Suwałki ułożone zgodnie z mapami — i jakoś nikogo chętnego do modelowania terenu ani aranżacji otoczenia nie kojarzę. Może to za mało torów? Ze sceneriami realistycznym w Rainsted jest jeszcze dodatkowo problem w zakresie ustalenia bezwzględnej wysokości — lepiej by było raz to ustalić i potem już nie musieć poprawiać — składał ktoś wniosek do geodezji o udostępnienie numerycznego modelu terenu? Koszt takich danych jest w zakresie od 32gr/km² do 96gr/km², zależnie od opcji wybranych we wniosku.

sebastian82:
Jak zauważyliście tworzę linię 276 Wrocław -> Międzylesie -> Granica Państwa, a to, że brakuje wielu rzeczy to mnie jakoś nie zniechęca. Wręcz przeciwnie zabrałem się za elementy infrastruktury, których nie ma w symku. Zacząłem od wiaty, sygnalizacji świetlnej i kozła. Resztę modeli jak trzeba będzie też zrobię. Jakoś nie widzę tego lasu rąk chętnych do pomocy choćby przy zrobieniu wymiarów. Dlatego nie czekając na łaskę innych w miarę swoich możliwości sam jeżdżę i gromadzę potrzebne mi materiały. To, że nie ma tekstury podsypki jakoś mnie nie zniechęca. Taki element prędzej czy później się pojawi. Denerwujące jest też takie gadanie, poza tym odbiegamy od tematu. http://eu07.pl/forum/index.php/topic,21520.0.html

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej