Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Super szybki algorytm na długości krzywych Beziera
firleju:
Jak chcesz się dołączyć przyjmę chętne osoby współpracy w tym temacie.
ShaXbee:
@HTD: potrzebuje nastepujacych algorytmow:
* znajdz punkt na krzywej w pozycji t o zakresie 0.0 - 1.0
* znajdz punkt na krzywej w odleglosci x w linii prostej od punktu w pozycji t
HTD:
Poszukam jak znajdę chwilę czasu, chociaż pierwszy wzór masz w tym źródle co podlinkowałem, drugi jest w edytorze, chociaż nie mam pewności czy wrzuciłem ten drugi na Git-a.
Rozumiem, że w drugim przypadku chodzi o minimalną odległość punktu od krzywej?
muri:
Ja pkt drugi rozumiem tak jak w załączniku. Ale pierwszego to wcale ;(
Ra:
Przepraszam, że się wtrącam, ale obliczanie ruchu na krzywych Béziera jest zasadniczo zbędne dla symulacji. Linie kolejowe buduje się z odcinków prostych, łuków kołowych oraz krzywych przejściowych. Krzywe przejściowe można sprowadzić do równania y=x³, dla którego można utworzyć odpowiednie funkcje szczególne z funkcji elementarnych, unikając algorytmów iteracyjnych. Symulacja bardziej zaawansowanych krzywych przejściowych (klotoida, krzywa Blossa, krzywa Kleina) będzie raczej marginalna, bo raczej ma wpływ na żywotność taboru niż wrażenia z jazdy. Ewentualnie dla tych krzywych też można utworzyć pochodne funkcje szczególne. W profilu pionowym używa się odcinków prostych oraz łuków o dużych promieniach (5km, 10km, 20km). Drogi buduje się na podobnych zasadach. Jazda po krzywych Béziera byłaby potrzebna do obecnych scenerii, na których te krzywe występują. Jednak po doprowadzeniu torów do stanu zgodnego z inżynierią kolejową, krzywych Béziera być nie powinno i lepiej się skupić na jakimś bardziej istotnym zagadnieniu.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej