Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Edytor plików scenerii ScnEdit, alpha testy
Mariusz1970:
Ja Cie nie traktuje jak wroga. Jesli odniosles takie wrazenie, to sorry. Porownanie z html, nietrafione, zgadza sie, bo tu chodzi o maszyne, a tam o internet. Kazde porownanie jest nietrafione np maszyna quiek. Ogolnie tez mnie denerwuje ten html, bo strony by sie szybiej wczytywaly. No ale kurcze, mial byc EOT :) Zrobicie sobie, co tam bedziecie chcieli. Jesli chodzi o e3d, to nie da sie nich edytowac ponoc, tzn, tam juz jest cos policzone, czego nie da sie odtworzyc stanu pierwotnego. Wziales to pod uwage?A czy wiedziales o tym? A czy ja mam problem, raczej nie, moze Ty masz? Ja tylko odpowiedzialem Tobie, bo sie do mnie imiennie zwrociles.
Tolein:
A czy Ty czytałeś specyfikację formatu E3D? Czy opierasz się na domysłach, pogłoskach, plotkach, etc.? Jeśli to drugie, to polecam lekturę.
Podstawowa różnica między T3D i E3D jest prosta: w E3D nie trzeba parsować (wczytujemy bit po bicie i mamy pełną kontrolę nad tym, co w którym bicie jest), a współrzędne wierzchołków zajmują 32 bajty, podczas kiedy jeden znak w T3D zajmuje jeden bajt, także jedna współrzędna zajmuje 1-8 bajtów, a jeden wierzchołek, odpowiednio, 8-64. ;-)
Mariusz1970:
Sluchaj, skad wiesz od kogo to wiem? Jesli osoba developer mi mowi, ze sa tam juz policzone wektory i nie da sie w pelni odtworzyc stanu pierwotnego t3d (nie wszystkie parametry), to ja mu wierze. Czyli edycja jest mozliwa, ale niepelna. Mowila to soba, ktora zrobila kiedys edytor do e3d.
Tolein:
Proszę, nie rozśmieszaj mnie. Po pierwsze, nie patrzysz na sprawę obiektywnie, tylko z punktu widzenia formatu T3D, jakby był on jakimś absolutnym punktem odniesienia. Po drugie, czy mam rozumieć, że chcesz wektory normalnie (cieniowania, bo zapewne o to chodzi) edytować w notatniku? Czy masz problem z ich konwersją na maski cieniowania? Bo z tego co wiem, to zarówno 3DS, jak i każdy inny edytor, przyjmie bez problemu wierzchołki z policzonymi dla nich wektorami normalnymi. A modele się edytuje właśnie w programach do edycji tego, a nie w notatniku.
youBy:
Na pewno nie da się przeliczyć wektorów kontrolnych na grupy wygładzania?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej