Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Edytor plików scenerii ScnEdit, alpha testy
Mariusz1970:
Ale wyzwalacze czasowe powiazane z eventami warunkowymi lub losowymi zmieniajace przebieg misji+ ograniczenia predkosci gdzies na szlaku + charakterystyki pojazdow. Okazac sie moze na koncu, ze w zasadzie trzeba bedzie odwzorowac symulator w wersji 2D. No ale, szczerze zycze powodzenia. Poniewaz, ja nie uruchmie tej aplikacji na swoim sprzecie, chetnie obejrzalbym film na yt, prezentujacy mozliwosci programu.
Natomiast jesli chodzi o duplikaty, to jakiego rodzaju beda usuwane (tak z ciekawosci pytam)?
To o czym pisal Ra?
ShaXbee:
@HTD: Nie przejmuj sie narzekaniami - poswiecasz swoj prywatny czas na ten projekt i to Ty wybierasz te narzedzia ktore Ci pozwola go zrealizowac w najkrotszym czasie.
Wymaganie .NET 4.5 nie jest kosmiczne - XP to obecnie okolo 20% komputerow, ze spadkiem rzedu 1% miesiecznie. Podobnie z 64 bitowymi maszynami.
muri:
otóż to... pamiętam jak kiedyś żeby odpalić DEMO DungeonKeeper'a musiałem zainstalować chyba DirectX. Wcześniej nie było to potrzebne - a tu dla jakiegoś durnego demka muszę instalować jakiś krowiasty pakiet niewiadomoczego. Bez sensu!
A teraz? DirectX jest już standardowo dorzucany do systemu, i nikt z tego powodu nie płacze... Zresztą - .net (w jakiej by niebył wersji) przecież nie powinien być traktowany jako element tego edytora. Przecież to jest platforma (pakiet), której wymagają też (lub będą wymagać) inne programy które mamy/możemy mieć na komputerze...
HTD:
Niestety, release nowej wersji będzie przesunięty na przyszły tydzień - trafiłem na problem z optymalizacją grafiki, problem rozwiązany, ale robota trochę w polu jeszcze. Do tego jeszcze pochorowałem się i przeleżałem większość weekendu.
Co udało się zrobić - wyświetlanie i skalowanie pełnej mapy Drawinowa w czasie rzeczywistym (60FPS) - jak na pierwsze podejście z ponad 10000 odcinków jednocześnie na ekranie - nie jest źle. BTW, skalowanie w opcji rysowania CAŁEJ mapy na ekranie to najwolniejszy przypadek - każde powiększenie zmniejsza ilość rysowanych odcinków i krzywych (przyśpieszając rysowanie mapy).
Przy okazji przetestowałem wydajność przetwarzania wektorów - dla interpolacji każdego toru (łącznie z prostymi) 4 punktami pośrednimi - przejście po 10000 torów (tyle pi razy oko ma Drawinowo) zajmuje średnio 2ms. Czyli jest zapas i powinno banglać nawet na wolniejszym sprzęcie. Przy okazji te interpolacje są i tak keszowane, więc te 2ms to tylko przy przeskalowaniu okna mijają. Nie, żebym się chwalił, ale moja mapka bangla na oko kilkaset razy szybciej od STV ;) Z Rainsted nie porównuję, bo Rainsted wyświetla o wiele więcej rzeczy niż same tory. Planuję dodać też sygnalizację, ale to będą zwykłe kropy, więc nie wpłyną na wydajność. Najwolniejsze jest parsowanie, niestety - tego się raczej nie da specjalnie przyśpieszyć - to już wyłącznie kwestia samego formatu plików scenerii.
Mimo tego, że wygląda i działa obiecująco - nie wstawiam na GIT-a dopóki nie dołożę wszystkich kontrolek od nawigacji i sterowania. Czyli do weekendu pewnie, chyba, że w tygodniu uda mi się podłubać.
Mariusz1970:
Zamiast kropek przy sygnalizacji, sugeruje jakis inny element graficzny, ktory umozliwi wizualna indentyfikacje w ktorym kierunku postawiony jest semafor. Ja zastosowalem takie palaczki (polokregi).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej