Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić
Propozycja współpracy (trasopisarze, autorzy scenariuszy)
queuedEU:
A juz mialem przyznac racje Krzyskowi ze trzeba poczekac na restrukturyzacje katalogow. Ostatni post jednak utwirdza mnie ze powinno sie juz teraz rozpoczac skladanie paczki oparte na GITHubie.
Wokulski:
Ale rozkłady może zacząć tworzyć. Skoro lubi jeździć, to będzie to dla niego frajda bo zrobi 3 rzeczy w 1. Dlaczego 3? Pierwsza to wstępny test scenariusza, zauważenie błędów, które mogliśmy przeoczyć, dwa to satysfakcja z samej jazdy, trzy to przysłużenie się do rozwoju. Na początku moich jazd nie zwracałem uwagi na rozkład, ale teraz wiem, że jednak bez tego ani rusza. Mam nadzieję, że wiesz co należy robić gdy spisujemy godziny do rozkładu jazdy. Przestrzegaj prędkości, na manewrach używaj prędkości, która jest wymagana (nie ma, że pojadę sobie 40km/h bo tak mi się chce). Jak nie będziesz w stanie określić, jaka może być prędkość dla pociągu, zapytaj na forum, nikt Cię z tego powodu nie zje, a jeśli niebiescy będą mieli jakieś pretensje to wybacz. Także, obyś miał tyle zapału w tworzeniu co pisaniu postów :). Powodzenia!
HTD:
Z tego co pamiętam, do 25km/h manewruję, mogę oczywiście jechać wolniej. Scenariusze mogą zakładać też szybszy przejazd, czy nawet "dawaj kur... bo nie ma czasu!" Jako zdarzenie specjalne. Rozkłady (a zwłaszcza dynamiczne) są potrzebne (przynajmniej mi) i tak czy siak je porobię. Moje pytanie jest takie - robić "do szuflady" czy Open Source? Mogę się dzielić lub nie dzielić. Jak nikomu to niepotrzebne, to luz, zrobię sobie własne repo i własnego forka. Mogę tego nigdzie nie udostępniać i nie zaśmiecać forum. Tak w końcu ludzie kiedyś ludzie robili, jak internetów nie było.
Daję luźną sugestię - robisz scenariusz? To może podłubmy we wspólnym repo na Gicie. Będzie szybciej i przyjemniej. Nie interesuje Cię to? Luz. Rób coś innego.
Każdy ma swoją własną odpowiedź na pytanie, czego mu brakuje w MaSzynie. Mi brakuje rzeczy, które mogę spróbować dorobić, i to od ręki, a nie "kiedyś, jak będę miał po 10h dziennie na zajmowanie się swoim hobby, albo jak będę miał 2 miesiące wakacji, na nauczenie się 3DS-a". Jedno podejście jest takie, że "ale jaki to ma sens i po co". I to niestety widać po projekcie. Całe mnóstwo fajnych rzeczy, które zostały po prostu porzucone. Nie skończone i bez jakiegokolwiek zamiaru kończenia ich kiedykolwiek.
Moczniki nie mają nawet nazw stacji. Ale po co? Przecież cała mapa jest słaba, przecież za kilka lat wyjdą nowe mapy, magicznie powstaną super-hiper-duper wypasione edytory do wszystkiego. I w ogóle scenerie realistyczne z całą Polską, ba całą Europą! Oczywiście z SRK, którego będzie używać PKP, a w przyszłości zainteresuje się nim Deutsche Bahn. Poza tym wszystkie scenerie siedzące w paczce MaSzyny są wszystkim starym wyjadaczom znane na pamięć i nudne. Dlatego nowy user zawsze trafi na produkt niedokończony. Poczyta sobie jeszcze na tym forum, że nikt nie ma czasu, możliwości ani motywacji, żeby rozwijać rzeczy, które zajmą wiele lat... A wystarczy podorabiać pierdółki, żeby przyciągnąć masę nowych ludzi praktycznie gratis. Już nie mówiąc o tym, że wszystkie ambitniejsze zadania też byłyby możliwe do realizacji w realnych terminach, gdyby kod i dokumentacja były otwarte i chętnie byłyby zapraszane nowe osoby do współpracy. To takie moje świeże spojrzenie z zewnątrz.
Może w ogóle się wcinam między wódkę a zakąskę, może to niewłaściwe forum, może tu nie ma UŻYTKOWNIKÓW, którzy chcieliby coś potworzyć i popoprawiać w ramach dobrej zabawy - może są tu tylko śmiertelnie poważni developerzy, którym jakiś świeżak spamuje forum przeznaczone do ważniejszych tematów. To najmocniej przepraszam i obiecuję tego więcej nie robić.
Ra:
--- Cytat: HTD w 13 Grudnia 2014, 14:41:11 ---Moczniki nie mają nawet nazw stacji.
--- Koniec cytatu ---
Zrób tabliczki z nazwami, stelaż na peron jest np. w Manewrowo3. Tylko nazwy pozmieniaj tak, żeby nie były tendencyjne (Moczniki mogą zostać jako utrwalona historycznie nazwa scenerii, ale reszta obecnych nazw to do piachu).
Moje plany co do Moczników, to od północy połączyć ze Strzęsowcem, linię na południe uczynić magistralną, a na południu utworzyć stację węzłową, żeby magistrala szła dalej na południe (do Grabówka). Zresztą, jak poszukasz, to znajdziesz, nie chce mi się o tym piąty raz pisać.
HTD:
Mówisz, że "Pierdziszewo" odpada? ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej