Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Pociąg ignoruje Obey_train
Ra:
--- Cytat: HTD w 10 Grudnia 2014, 12:44:45 ---Symbol "kociary_etap_2" to nazwa odcinka izolowanego, a nie nazwa toru. Czy jest to nieprawidłowe?
--- Koniec cytatu ---
Można nazwać identycznie tor oraz odcinek izolowany, ale trzeba mieć świadomość, w jakim kontekście który jest używany. Komórki wiążą się z torami, komendy wysyła się do toru.
--- Cytat: HTD w 10 Grudnia 2014, 12:44:45 ---Jedyna w Timetable? Bez znaczenia. Jako wartość wysyłana do pociągu jest pierwszym parametrem, a więc określa odległość od początku toru - tu 1m. Kolejna wartość jest prędkością.
--- Koniec cytatu ---
Pierwszy parametr liczbowy określa prędkość oraz tryb, drugi minuty doliczone do rozkładu.
--- Cytat: HTD w 10 Grudnia 2014, 12:44:45 ---Niestety z nieznanego mi powodu to po prostu nie działa.
--- Koniec cytatu ---
Powód jest taki, że mieszasz koncepcje i mechanizmy oraz masz błędne pojęcie o działaniu odcinków izolowanych i przesyłaniu komend.
--- Cytat: HTD w 10 Grudnia 2014, 12:44:45 ---Czy jakiś szczególny warunek musi być spełniony, żeby komórka została przesłana do toru i pociągu stojącego na torze?
--- Koniec cytatu ---
Pojazd z obsadą musi stać na torze połączonym z komórką.
--- Cytat: HTD w 10 Grudnia 2014, 12:44:45 ---Czy pociąg musi być ustawiony w jakimś konkretnym kierunku?
--- Koniec cytatu ---
Jeśli podasz niezerową prędkość przy przesyłaniu rozkładu, to tak. Dla dodatniej pojedzie w stronę komórki, dla ujemnej w przeciwną.
--- Cytat: HTD w 10 Grudnia 2014, 12:44:45 --- Czy kierunek toru bądź odcinka izolowanego ma znaczenie? Czy mają znaczenie kierunki torów?
--- Koniec cytatu ---
Kierunek toru nie ma znaczenia, odcinki izolowane nie mają kierunku (są typu bool).
--- Cytat: HTD w 10 Grudnia 2014, 12:44:45 ---Mamy co mamy i chcemy, żeby jakoś działało, kroczek po kroczku poprawiając. Zadanie jest chyba proste: mam tor, mam skład, mam event, chcę wysłać rozkład do pociągu. Kiedyś już to robiłem (i działało).
--- Koniec cytatu ---
Zacznij poprawiać coś, co działa, modyfikując jeden element na raz. Jeśli modyfikujesz cokolwiek w kilku miejscach na raz, tracisz kontrolę nad tym, co ma jaki wpływ i przestajesz wiedzieć, co robisz.
--- Cytat: HTD w 10 Grudnia 2014, 12:44:45 ---
Problem w tym, że jeśli chodzi o tory - w interesującym mnie odcinku są 3 dość krótkie tory. Do którego mam wysyłać ten rozkład?
--- Koniec cytatu ---
1. Postawić pociąg na dłuższym torze. 2. Umieścić komendę rozkładu w sygnalizatorze.
--- Cytat: HTD w 10 Grudnia 2014, 12:44:45 ---Mogę do wszystkich 3 dla pewności? Co stoi na przeszkodzie, żeby to zadziałało?
--- Koniec cytatu ---
Możesz, ale rezultat może być nieokreślony. Trudne dzieciństwo.
HTD:
Dzięki za naświetlenie sprawy. Jak umieścić komendę rozkładu w sygnalizatorze, albo gdzie to jest użyte w jakiejś opublikowanej scenerii, żeby zobaczyć przykład? Sygnalizator mam "pod ręką" na mapie. Znaczy się tarczę manewrową, chyba może być? Czy sygnalizator musi spełniać jakiś szczególny warunek?
Stele:
Przypisania komendy do toru trzeba uzywac tylko przy wybudzaniu ai, gdzie zazwyczaj co do metra znasz jego pozycje. Gdy juz jest aktywne, uzywaj komorek skanowanych. Mniej pisania, a pojazd moze byc chen daleko i odczyt komendy wyzwoli dalsze zdarzenia.
Ra, mozna uzyc wielokrotnie memcell:send w odniesieniu do jednej komorki?
Poprawiłem wiadomość.
Benek
Ra:
Można, ale albo trzeba to użyć w ramach joinduplicatedevents yes albo uruchomić Multiple, które następnie poprzez condition memcompare rozpozna etap, na którym jesteś z wysyłaniem.
Dodano: 10 Grudnia 2014, 14:38:13
--- Cytat: HTD w 10 Grudnia 2014, 14:03:31 ---Jak umieścić komendę rozkładu w sygnalizatorze, albo gdzie to jest użyte w jakiejś opublikowanej scenerii, żeby zobaczyć przykład?
--- Koniec cytatu ---
Na Quarku EZT są wybudzane z torów postojowych poprzez przypisanie rozkładu, który następnie każe im stanąć w peronie.
HTD:
Po pierwsze primo - sprawdziłem opcję z wysłaniem rozkładu do 3 torów na raz. Nic się złego nie stało, testowałem to 2 razy pod rząd, za każdym razem rozkład przypisany poprawnie.
Ale jak @Ra mówisz, że to średnio dobry sposób, to teraz próbuję przez sygnalizator. Może też zadziała :)
Dodano: 10 Grudnia 2014, 18:33:46 Po drugie primo - szukałem tego w Quarku i nie znalazłem. Przeszukałem wszystkie pliki pod kątem Timetable. Wszystkie rozkłady są przypisane via copyvalue / addvalue. Domyślam się, że do torów, jeśli nie, nie potrafiłem tego sprawdzić / znaleźć. Proszę zatem o przykładowych parę linii skryptu, które wysyłają rozkład z sygnalizatora. Z góry wielkie dzięki.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej