Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Czy da się przypisać położenie dźwięku względem pociągu a nie scenerii?

(1/2) > >>

HTD:
Pracuję nad skryptem interaktywnej próby hamulca i chciałbym, żeby ten skrypt dało się dołączać do wielu różnych misji - jest jednak problem z dźwiękami - jak je przypiszę do konkretnej lokacji, to nie będzie tych dźwięków słychać, kiedy pociąg będzie w innym miejscu. Da się temu jakoś zaradzić, czy niestety trzeba definiować dźwięki dla każdej misji od nowa?

Ra:
Nie da się tego zrobić dobrze przy obecnych mechanizmach symulacji. Rewident powinien być wbudowany w obiekt zarządzający składem, bo tam są dostępne wszelkie informacje o stanie hamulców. Widziałbym to w taki sposób, że do AI składu przekazuje się odpowiednią komendę, AI składu robi próbę po czym zwraca informację do scenerii (AI stacji/dyżurnego). Ponieważ aktualnie prac nad EXE nie prowadzę i raczej nie będę miał na to czasu co najmniej do końca roku, nie jestem w stanie aktywnie uczestniczyć w opracowaniu koncepcji.

HTD:
OK, rozwiązanie zastępcze jest takie, żeby może nie dawać zanikania dźwięku - wtedy nie będzie kierunkowy - jak radio. Przynajmniej widziałem gdzieś w scenery.doc, że jest taka opcja.
Wersję niekierunkową można wrzucić jako domyślna, a w końcowej fazie "dopieszczania" scenariusza ustawić położenie "głośników" i zanikanie.
Kombinuję na razie żeby wycisnąć z istniejącego exe wszystko co się da. Interaktywną próbę hamulca dało się zrobić, bangla idealnie, dzisiaj wrzucę do testów.

youBy:
Jest interaktywna ze wszystkimi sposobami sterowania, czy tylko z klawiaturą?

HTD:
Tylko z klawiaturą niestety - ograniczenie samego exe.
Wpadłem na pewien pomysł - jeśli sterujesz z klawiatury, musisz nacisnąć Shift+J i tak. Wtedy skrypt może przestawiać się w tryb interaktywny. Jeśli nie naciśniesz, zdarzenia wyzwalane klawiszami pójdą same, bez interakcji, żeby misja się nie blokowała.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej