Słuchajcie jestem początkującym konstruktorem i jeszcze za bardzo nie wiem jak to zrobić od strony elektrycznej i mechanicznej. Jak macie jakieś plany czy schematy proszę o udostępnienie. Jestem pewien że takich ludzi jak ja jest bardzo dużo.
I frytki do tego. Jeśli spodziewasz się, że pulpit i do tego działający "pykniesz" w tydzień no to powodzenia. To wcale nie jest taka prosta, a przede wszystkim tania sprawa, no oczywiście na ile chcesz dokładnie to zrobić, z jakich materiałów, na ile realnie, itd. Jest jeden bardzo dobry temat na forum, radzę się z nim zapoznać.
Co do części, to jak mniemam mogę wnioskować, że wiele nie masz. Obecnie dostępność części jakie były wykorzystywane w siódemkach, ale i nie tylko, jest no cóż.. niewielka. A jeśli nawet już coś się znajdzie to są to wręcz astronomiczne ceny lub ich stan pozostawia wiele do życzenia. Trzeba mieć na uwadze, że wiek tych części w dużej mierze ma minimum 20-30lat i w podobnym odstępie czasu zakończyła się ich produkcja.
Złomiarze chętnie nie rozmawiają z takimi fanatykami (wiem z doświadczenia) trzeba mieć cholernego farta, aby trafić na jakiegoś rozmownego, a i tak swoje zaśpiewa bo na dzisiejsze czasy to i skrzynka flaszki to za mało.
Jako ciekawostkę mogę nadmienić, iż ja wszystkie części potrzebne zbierałem jakieś 7-8lat. A to tu coś się znalazło, a to tam.. Części to jedno, a potem obudowa, elektronika, tona wymiarów, schematów, planów, aby to miało jakoś ręce i nogi. Nawet nie chce zliczać ile w sumie kasy na to poszło, bo nie chce się dobijać. Cóż, pasja kosztuje.. ;)
Nie to, że zniechęcam czy coś, ale radzę to gruntownie przemyśleć, bo jak ja miałem "połowę" potrzebnych części i był przez jakiś czas postój bo nic nigdzie nie było, to nie raz był moment zadumy czy warto się z tym dalej bawić.
...a teraz, stoi u mnie w pokoju kobyła ponad 2,5m.. ;)