Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Patch_MaSzyna_10_14
Michal1983:
Może wystąpiło to we wcześniejszych łatkach. Podczas przyśpieszania woltomierz na pewnych odcinkach szlaków zaczyna gwałtownie zmieniać wartości i wyłączają się zarówno styczniki liniowe jak i wyłącznik szybki. Czy jest jakaś na to rada?
Maciej:
To jest po prostu wywalanie WS-a. Jest ono spowodowane nieprawidłowym ułożeniem sieci trakcyjnej (zbyt duże różnice wysokości). Jeżeli jedno przęsło jest zawieszone na niskiej wysokości, a drugie na wyższej, to czasami może powodować, że pantograf nie zdąży się podnieść do prawidłowej wysokości, w lokomotywie wystąpi chwilowy zanik napięcia i wywali WS-a. Wywalanie WS-a jest sukcesywnie poprawiane na sceneriach. Na niektórych jest już to zrobione, natomiast dla reszty trzeba czekać na poprawki.
HTD:
Wykryłem sporego buga w l053-nigth-towarowy-eu07: dwa główne zdarzenia rozpoczynające misję w sposób losowy się zawieszają. Testowałem to kilka razy. W 4 na 5 prób ST-45 ruszała. W 1 na 5 prób dostawałem S10. Darujmy sobie argument "a u mnie działa" - bo u mnie ewidentnie nie działa (przeważnie), a robiłem świeżą reinstalkę dziś. Pewnie zdarzą się osoby, którym tak samo to nie odpali, a szkoda, bo to jedna z przyjemniejszych misji. Skoro wiesza się losowo, to zapewne zależy od sprzętu, OS-a i wersji exe.
Zauważyłem, że skrypt 2 razy korzysta (moim zdaniem niepotrzebnie) z eventlaunchera, zastąpiłem go eventem typu multiple, powiązanym ze startem misji i teraz działa stabilnie, misja startuje poprawnie za każdym razem, a dodatkowo rozpoczyna się zgodnie z dołączonym rozkładem, czyli sygnał odjazdu o 19:46. I wyrzuciłem wkurzającą gadkę na początku, bo skoro tak długi tekst jest w całości w zwierzyniec-towos, to nie ma sensu go dublować tu, tym bardziej, że ani nie ma związku z misją, ani nawet klimatycznie nie pasuje.
Buga poprawiłem tak (fragment przed //Wyjazd z Rafinerii ze składem...):
--- Kod: ---//Wjazd ST45 z składem kontenerów + urwanie się + zjazd za semafor + wyłączenie
event onstart multiple 5 none czekaj_na_ai wyjazd_zgodnie_z_rozkladem radio1 endevent
event czekaj_na_ai multiple 115 none wjazdai endevent
event wyjazd_zgodnie_z_rozkladem multiple 575 none eu07jedziemy endevent
event wjazdai multiple 30 none raf_zw3- prz_jar1_zamykaj elektryk_pod_siecia kiedy_gotowy zswjazdai1 endevent
event zswjazdai1 multiple 10 none rafineria_a_s13 endevent
event manewryai multiple 40 none urwijspalin zapalms2 endevent
event urwijspalin putvalues 10.0 none -37829 0 56525.125 Shunt 0 0 endevent
event zapalms2 multiple 10 none raf_zw14- ztzapalms2 endevent
event ztzapalms2 multiple 10 none rafineria_g_ms2 endevent
event wylacz putvalues 0.0 none -38030 0 56657.75 Prepare_engine 0 0 endevent
//Manewry dla EU07 + zjazd na skład
event manewry07 multiple 10 none raf_zw9- ztmanewry07 endevent
event zatrzymajsie multiple 1 cell2 upcell2 wystarczy zjedz condition memcompare * 0 0 endevent
event zjedz multiple 5 none mozna_do_tylu raf_zw9+ endevent
event ztmanewry07 multiple 10 none rafineria_c_ms2 za_rozjazdy_prosze endevent
--- Koniec kodu ---
Proponowałbym też zmienić nazwę Dębica Towarova na Dębica Towarowa ;) Brzmi jakby to była jakaś czeska stacja :)
Sugeruję też zmienić wpis light w głównym pliku scenerii na taki:
--- Kod: ---light
1400 120 430
0.055 0.051 0.037
0.157 0.131 0.145
0.172 0.172 0.172
endlight
--- Koniec kodu ---
...dzięki któremu widać smugi od reflektorów i ogólnie wygląda to wszystko lepiej.
Wokulski:
Jesteś świadomy tego, że S10 dla naszego składu otrzymamy dopiero po wciśnięciu SHIFT+W?
HTD:
Gdyż? Co robi Shift+W?
--- Cytuj ---Nazwa składu: TDEc3874_3
Prowadzimy EU07 (EU07-1504).
[Ten skład nie został opisany.]
--- Koniec cytatu ---
--- Cytuj ---Opis misji znajduje się w info.txt
--- Koniec cytatu ---
Nie ma żadnego pliku info.txt, a jak jest, nikt poza autorem nie wie gdzie.
Ukrywanie takich informacji można łatwo pomylić z bugiem :)
Tak czy inaczej, ST-45 nie zawsze ruszała. A domyślam się, że nie powinien jej raczej aktywować ukryty skrót klawiszowy? :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej