Symulator EU07 (i nie tylko) > Infrastruktura kolejowa

Znaczenia sygnałów semaforów

(1/3) > >>

youBy:
Przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na ten temat. To się może przydać, jak ktoś nie zna sygnałów semaforów. więc podaje chyba dość prosty sposób. semafor dzielimy na dwie części:
1. górną - światło zielone i górne żółte,
2. dolną - dolne światło żółte i pas świetlny,

wyłączam tu światło czerwone i białe, których znaczenia są najprostsze.

część górna wskazuje nam szybkość przy następnym semaforze, a część dolna ograniczenia przy tym semaforze.

jeśli część górna pokazuje:
1. zielone ciągłe - Vmax pns (przy następnym semaforze)
2. zielone pulsacyjne - 100 km/h pns
3. żółte pulsacyjne - 40 bądź 60 km/h pns
4. żółte ciągłe - STOP pns

jeśli część dolna wskazuje:
1. nic(zgaszone żółte i pas) - Vmax pts (przy tym semaforze)
2. żółte - 40 km/h pts
3. żólte i pas żółty - 60 km/h pts
4. żółte i pas zielony - 100 km/h pts

jeśli na semaforze jest czerwone to mamy STOP - zatrzymać się

jeśli na semaforze jest czerwone i białe to mamy sygnał zastępczy - ograniczenie do 20 km/h pts

mar07:
No, fajna teoria, tylko, że jest parę nieścisłości w stosunku do E1. Miedzy innymi sygnał zastępczy do 40 km/h, za wyjątkiem wyjazdu na szlak z SBL (wtedy rzeczywiście do 20km/h). Swją drogą przepisy E1 chyba gdzieś powinny być na stronie symulatora.

youBy:
Ja do tego doszedłem patrząc na sygnały S2-S13a, a się kiedyś spotkałem że zastępczy umożliwia jazdę do 20

Anonymous:
To zależy od widoczności na stacji...Gdy mamy mgłę i deszcz to lepiej jechać 20 km/h, a gdy mamy srodek dnia, i pusta stacje przed soba mozna jechac 40 p;]

jaras:
Witaj.

Wszystko o semaforach i nie tylko będzie w nowej dokumentacji, która przygotowujemy.

Więcej informacji o tym znajdziesz tutaj.

A ja swoją cześć (właśnie o różnych sygnałach) przygotowuję właśnie tak "blondynkologicznie", że chyba lepiej się nie da ;-) - na wzór Windowsowego "Troubleshooting" ("Rozwiązywanie problemów").

Tylko czekajcie cierpliwie, bo u mnie z czasem bardzo krucho (szczególnie ostatnio).

Pozdrawiam serdecznie :-).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej