Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić
Program do edycji RJ
youBy:
--- Cytat: djuzi w 01 Maja 2014, 11:35:46 ---@youBy: Czy masz wystarczającą ilość oryginalnych rozkładów jazdy, na których możesz się wzorować?
--- Koniec cytatu ---
Do końca nie wiem, bo nie widziałem współczesnych rozkładów dla pociągów towarowych. Sądzę, że one mogą się różnić minimalnie treścią, natomiast zasady formatowania są raczej takie same.
--- Cytat: Benek w 01 Maja 2014, 08:56:53 ---Tutaj moze pomoc LaTex, gdzie mozna zdefiniowac kazdy wiersz osobno. Trzeba bedzie przemyslec strukture, jak w przypadku Excela, ale jej tworzenie sprowadza sie do pisania kodu. Pewnie w Excelu tez sie da kodowac... LaTex posiada darmowe srodowisko pod Windowsa LEd (LaTex Editor).
--- Koniec cytatu ---
Akurat tutaj bardziej potrzebuję możliwość definiowania wysokości wierszy w poszczególnych kolumnach, niż szerokości kolumn w poszczególnych wierszach. Chodzi też o to, żeby nie trzeba było zbytnio przy tym myśleć i kombinować. W załączniku przykład z Excela. Wygląda to doskonale, ale każdy posterunek musi się składać z przynajmniej 4 wierszy. Jeśli po drodze coś się dzieje (zmiana prędkości rozkładowej, zmiana linii kolejowej, zmiana numeru), to automatycznie dochodzą kolejne wiersze składowe o coraz mniejszych wysokościach, żeby móc dobrze ustawić podziały i zawartość.
W MaSzynie mamy z reguły krótkie trasy, ale już przy L053-Całkowo może się okazać, że rozkład powinien być na dwóch stronach. Wtedy trzeba rozciągnąć koniec tabeli z pierwszej strony do końca pola zadruku. Poprawianie wszystkich wierszy mi się wtedy nie widzi…
Benek:
Z tego co wiem, to w LaTeXu mozesz definiowac to, czego potrzebujesz. Warto bys sie zainteresowal. Sam opis formatowania tabel w manualu nie powinien byc zbyt dlugi. Jest dokumentacja w jezyku polskim.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej