Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Wzory pozwalające na obliczenie parametrów sieci trakcyjnej

(1/3) > >>

Mati_An:
Witam.
Z racji tego że sieć trakcyjną zawiesza się obecnie "na oko", a jak dobrze wiemy "na oko to Kopernik umarł", byłbym bardzo wdzięczny za podanie wzoru na długość cięciwy łuku, znając jego promień i odległość od środka okręgu. Nie wiem czy słabo szukałem, ale jeżeli już coś znalazłem to wychodziły dziwne wartości (np przy promieniu łuku 300 m odległość między słupami wychodziła mi na poziomie 23 m, co jest raczej zbyt dużą wartością).

Quark-t:
Jeżeli x jest szukaną długością, r - promieniem a l - odległością od środka okręgu, to x=2* sqrt (r^2 - l^2).

Mati_An:
Dziękuję bardzo, o coś takiego mi chodziło. Teraz mi wychodzi, że przy promieniu 300 m odległość między słupami wynosi ~19 m (oczywiście przy takim promieniu trzeba już zastosować odciągi), a to by by mniej więcej odpowiadało rzeczywistości. Będę musiał jeszcze przetestować na scenerii, czy sieć nie ucieka spod ślizgacza.

youBy:
Jeśli zastosowałeś na łuku przechyłkę, to sieć musisz jeszcze przesunąć w stronę środka łuku.

Ra:
Jeśli nie ma przechyłki, to mocowania drutu są na okręgu o promieniu 300.4m, a strzałka łuku ma 0.8m. Długość cięciwy jest wtedy równa:

2 · sqrt ( 2 · 0.8 · 300.4 - 0.8 · 0.8 ) ≈ 43.82 [m]

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej