Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Obsługa nastawnika jazdy na lok. EU07
gruha_EU:
@ Maupex - energia nie jest taka sama przy jeździe z wybiegiem i jeździe forsownej.
Jak byłem na Polibudzie to mieliśmy ćwiczenia z Organizacji ruchu i robiliśmy badania na programie symulującym przejazdy - wyniki w załączonym pliku.
youBy:
Mam wrażenie, że Maupexowi chodzi o coś nieco innego, o sposób utrzymywania prędkości, co na wykresie schematycznie zaznaczyłem to jako przejazdy 1a i 1b.
Kwestia oszczędności energii poprzez stosowanie długiego wybiegu przed hamowaniem i wdrażanie hamowania przy mniejszej prędkości jest bezsprzeczna, ale wybieg oznacza wydłużenie czasu jazdy. Tutaj wyszło 1,5 minuty na 30 km, co akuratnie wpasowuje się w rezerwy stosowane przez PLK. Przypadek? :)
Maupex:
@gruha_EU - wiem, że nie będzie taka sama energia, przyznałem się do błędu (rozważając zapomniałem, że przy jeździe wybiegowej prędkość średnia spada) i poprawiłem to, edytując post, zaś błędną część zostawiłem dla lepszej jasności, bo przy zmniejszeniu prędkości, którą będziemy utrzymywać stale, rozumowanie działa. I nie chodzi mi o jazdę "osobową" z przystankami, gdzie wybieg jest oczywisty (lepiej wykorzystać energię nadaną pojazdowi, niż zamienić ją na pył z klocków ham.), tylko o jazdę pospieszną (przyjmijmy szlakową 120 km/h), gdzie można:
a) rozpędzić się do 120, nastawnik na 0, wybieg powiedzmy do 110, po czym znów rozruch do 120 itd. - tak niektórzy w tym wątku pisali, że się jeździ,
b) rozpędzić się do 120 km/h i utrzymywać tę prędkość dobraniem pozycji - wtedy zużyjemy minimalnie więcej niż w punkcie a), gdyż pojedziemy ze średnią prędkością 120, a nie jak w a) gdzieś z przedziału 110-120 km/h)
c) rozpędzić się do powiedzmy 115 km/h i utrzymywać prędkość.
Twierdzę, że w przypadkach a) i c) zużyjemy tyle samo, więc po co załączać i wyłączać silniki. Mocy godzinnej przecież z TLK nie przekroczymy. Rozważanie tyczy się zasadniczo poziomego toru, pojazdów i prędkości które można utrzymywać. Bo np. 30 km/h wiadomo, że będziemy jechać metodą włącz-wyłącz, a w EP09 wyższe prędkości też. A w EN57 w zasadzie tylko tak da się jechać.
Krzysiek626:
Jazda siódemką, bykiem lub EP09 ze stałą prędkością szlakową jest niemożliwa. Różne czynniki na to wpływają, szlakowe i taborowe. Jeśli skład ma 7 wagonów i prowadzi go siódemka, to na drugiej bez oporowej, bez boczników rozpędzimy się do... nieskończoności. Będzie to trwało długo, gdyby było możliwe. Jak wiemy jest niemożliwe ze względu na bezpiecznik. Czas wzrastania prędkości zależy od ciężkości składu, czyli ilości wagonów i ilości pasażerów. 14 wagonów to dłuższy czas rozpędzania. Z tego jasno wynika, że możliwość osiągnięcia stałej prędkości przy różnej ciężkości składów dla konkretnej pozycji bez oporowej nie jest możliwa. Nie bez powodu wymyślono tempomat, który wpływa na wartość średniego prądu pobieranego przez silniki trakcyjne, dostosowując go w czasie rzeczywistym do uzyskanej prędkości pojazdu. Ale jest warunek, sterowanie tak precyzyjne możliwe jest tylko w pojazdach z falownikiem. Wszystkie pojazdy z oporami rozruchowymi, niestety trzeba prowadzić z wybiegiem, ze względu na naturę tego napędu. Jak to wygląda, zależy tylko od temperamentu maszynisty, tu można się zgodzić, im płynniej tym większy komfort jazdy.
Maupex:
Tutaj racja - dokładna regulacja - tylko z falownikiem i silnikami asynchronicznymi, albo z klasycznymi silnikami i rozruchem impulsowym (jak 163). No i w sumie jeszcze w pojazdach prądu przemiennego z transformatorem z odczepami mamy dużo pozycji trwałych, ale to nie w Polsce.
Wiadomo, że nigdy pozycja nie będzie idealna i albo będzie nam troszkę przyspieszać, albo zwalniać. Ale na szeregowej bezoporowej też można załączać bocznikowanie i z niezbyt ciężkimi pociągami do utrzymywania prędkości układ S się nadaje. Może to szkodzi silnikom, nie wiem, ale fizycznie jest możliwe. W każdym razie w MaSzynie udaje mi się dobrać odpowiednie pozycje dla różnych prędkości i mas pociągów, oczywiście nie wszystkich prędkości - a ponoć MaSzyna dość dobrze odzwierciedla rzeczywistość.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej