Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Free Track
modenuss:
Witam
Od pewnego czasu używam do prowadzenia Maszyny ( a raczej podniesienia realizmu rozglądania się po kabinie) Free tracka, nie muszę wspominać że ten gadżet bardzo podnosi realizm simka. Z Free trackiem mam wieloletnie doświadczenie z innej mojej pasji lotnictawa i simów lotniczych.
Ciekawe czy ktoś z was używa tego urządzenia?
BLAcKboY:
Na stronie TrackIR piszą, że mogą dopasować swoje urządzenie do każdej gry, zaproponowanej przez użytkowników. Ciekawe czy zrobiliby implementację do MaSzyny?
Benek:
Zazwyczaj wzrok jest umieszczony około 0.5 metra od centrum ekranu. Porównując to ze standardową szerokością monitora wychodzi mi, że kąt który go obejmuje, wynosi zaledwie ~30°. Mamy więc ~15°, aby obróci głowę w lewo lub w prawo i nie zgubić monitora z pola widzenia. Z kolei z tego co widziałem na YouTube, można się obracać aż o 90° lub więcej, ale w grze. Czyli jak to się dzieje w praktyce? Wychylamy głowę o 90° w prawo, po czym gałki oczne w lewo o te 90°? Trudno mi sobie to wyobrazić. Jeśli jednak jest jakiś przelicznik, np. obrócenie głowy o 15° obróci nam kamerę w grze o 90°, to taki zestaw jest bardzo czuły na ruchy i ciężko go opanować.
modenuss:
Soft Free tracka daje nam spore narzędzie do konfiguracji Mamy możliwość ustawienia czułości itd także delikatne ruchy głową obrazują spory zakres kąta widzenia. Takie efekty jak drżenie, przeskakiwanie itd. Także można skorygować. Ja w maszynie mam skonfigurowany output dla myszki, może to nie 6dof ale efekt jest zadowalający.
Jak byście chcieli się w coś takiego pobawić to służę pomocą.
Benek
Benek:
Odpowiedz mi na proste pytanie. O jaki kąt (mniej więcej) obracasz głowę w lewo lub w prawo, by w MaSzynie obrócić kamerę o 90° odpowiednio w lewo lub w prawo?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej