Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Zwrotnice w JELITKOWIE
Stach L.:
Gdzie w plikach symulatora zapisane są ustawienia zwrotnic dla danego przebiegu i którym parametrem je zmieniać? Chodzi mi o trasę Jelitkowo-Nowy Sad. Przejazd jest cały czas ustawiony dla EN57 (ten "skład" z jednej jednostki) bez względu na pociąg który wybierzemy do załadowania efektem czego przejazd w kierunku przeciwnym EU06 z piętrusami nie jest w pełni możliwy gdyż pomijając ciągłe zjazdy na mijanki wjazd na linię dwutorową kieruje pociąg na tor dla kierunku przeciwnego a na stacji końcowej wpada się tą drogą na kibelek.
Dzieje się tak niezależnie od wersji (mam na CD starszą paczkę z Jelitkowem a także ściągnąłem trasę dzisiaj). Podmiana zwrotnic na sterowane "ręcznie" nic nie daje - wciśnięcie T lub t powoduje iż zwrotnica przestawia się na tak długo jak długo tzrymam wciśnięty klawisz a potem odbija - nawet jak dam ogromny promień działania klawiszy T i t to i tak nie przeciągnę całego składu.
Pomocy!
Pozdrawiam wszystkich!!!
jaras:
Witaj.
Ustawienia zwrotnic nie są pamiętane w plikach. Początkowo wszystkie zwrotnice ustawione są "na wprost". Potem, odpowiednie zdarzenia (events) poprzez swoje następstwo ustawiają je we właściwych kierunkach. To, że jakaś zwrotnica na samym początku, zaraz po uruchomieniu symulatora jest ustawiona w innym, niż "na wprost" kierunku, jest dokonywane również przez zdarzenia - takie, które następują zaraz na samym początku.
Jak znaleźć zwrotnicę sprawiającą problemy?
Ja robię tak:[list=1][*]Uruchamiam jakiś program do oglądania trasy w scenerii (np. Jet 1.0 beta).[*]Wczytuję potrzebną scenerię.[*]Wiedząc, gdzie na trasie jest ta zwrotnica, szukam jej na narysowanej mapie w programie. Zapamiętuję sobie nazwę tej zwrotnicy (bo każda zwrotnica, która później w scenerii jest przestawiana, ma swoją nazwę).[*]OK, zamykam program.[*]Otwieram systemowy Notatnik.[*]Wczytuję do niego tą scenerię.[*]Posługując się poleceniem "Szukaj" (Ctrl+F) znajduję zwrotnicę o uprzednio zapamiętanej nazwie.[*]Analizuję przebieg zdarzeń zaobserwowany podczas wcześniejszej jazdy na trasie i porównuję go z zawartością pliku scenerii w celu znalezienia problemu. Zwróć uwagę na to, że zwrotnica o takiej nazwie może w pliku scenerii wystąpić kilkakrotnie, gdyż wskutek pewnych zdarzeń może być ustawiana w jednym położeniu, a wskutek innych - w drugim.[*]Gdy to potrzebne dokonuję poprawek i zapisuję plik scenerii. Gotowe.[/list:o]Oczywiście, niezbędne jest do tego zapoznanie się z dokumentem Scenery.doc, opisującym składnię komend w plikach scenerii.
Zwrotnice są zaś "skonstruowane" tak, że w pliku scenerii przestawia się je przy pomocy znaku "+" lub "-":
--- Kod: ---<nazwa_zwrotnicy>+
<nazwa_zwrotnicy>-
--- Koniec kodu ---
Dla przykładu: jeśli dana zwrotnica nazywa się "zw_1", to po nastąpieniu zdarzenia z jednym z poniższych wpisów:[*]zw_1+ - zostanie ustawiona "w bok";[*]zw_1- - zostanie ustawiona "na wprost".[/list]Zatem poczytaj dokument Scenery.doc, dokładnie zanalizuj, co się dzieje w scenerii i co powoduje błąd, a następnie przy użyciu sposobu, który opisałem powyżej znajdź i popraw ten błąd.
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Stach L.:
Dzięki storkrotne!
Co prawda u mnie Jet sciągnięty ze strony Maszyny nie działa a SzopaTV nie pokazuje nazw zwrotnic ale natchnąłeś mnie i zrobiłem tak że wszystkie zwrotnice nadmienione w eventach ustawiłem na wprost - co do przebiegu tego pociągu z EU06 jest idealne. I działa. Problem będzie z powrotem gdyż przy ustawieniu na wprost nie zjadę z dwutorowego ale tu coś wykombinuję. I stąd pytanie:
czy można wykasowywać całe linijki eventów? Gdybym tak zrobił to mógłbym spowodować iż to drużyna pociągowa zmienia tą zwrotnicę (T,t). To konieczne gdyż tak czy inaczej zwrotnice nadmienione w eventach nie chcą się przestawiać ręcznie, a pytam gdyż wczoraj zrobiłem taką próbę - wywaliłem event ze zwrotnicami ale symek nie chciał załadować scenerii. Mogłó to być spowodowane tym iż wcześniej wyłączyłem go "na ostro" trzema sławnymi klawiszami a to zawsze u mnie powoduje niemożność załadowania kolejnej trasy bez restartu kompa.
W każdym razie działa! za co 100x i serdecznie dziękuję!!!
Pozdrawiam!!!
jaras:
Eee, Panie Dzieju :-).
Jet Ci nie działa? Bo pewnie nie masz wszystkiego dobrze poustawianego jak trzeba :-).
Nie chcę już drugi raz pisać o tym, co było już pisane na forum - przecie nie o to chodzi, nie? ;-)
Zatem odsyłam Cię do znakomitego tematu "Jak odpalic edytor tras JET", w ktorym świetnie wszystko jest opisane. Sam, przy swoich kłopotach z uruchomieniem tego programu zapoznawałem się z tym wątkiem.
Pozdrawiam Cię.
Stach L.:
A nie to nie to. Mam system działający już z 5 lat a nie mogę sobie pozwolić na przeinstalowanie bo starcił bym wiele b. potrzebnych programów (pożyczało się płyty... nie zapisywało komu...). W każdym razie ten "łindołs" już dogorywa i uruchomienie sporej dawki programów powoduje: "Program wykonał niedozwoloną operację..." i jednoczesne wywalenie się eksplorera czyli podstawy "okienek". Ale my tu gadu gadu...
Usunąłem wpisy eventów dotyczące rozjazdów wszelkiej maści i po kilku próbach symulator działa! Wszystko w porządku, zwrotnice się przestawiają, żadnego odbijania!!!
Dzięki za inspirację!!!
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej