Symulator EU07 (i nie tylko) > Infrastruktura kolejowa
Spadek napięcia w sieci trakcyjnej
klimczok_mk:
Jak wjedziesz w początek podstacji i masz że nie wolno pobierać prądu z sieci trakcyjnej, a lokomotywą z rozruchem impulsowym falownikowym wjedziesz z pobieraniem prądu może wywalić zabezpieczenia na podstacji. Nie wiem czy to prawka, ale słyszałem to od maszynisty.
AtapiCl:
--- Cytat: RoboBatman w 27 Stycznia 2014, 18:12:38 ---pojazdy z rozruchem impulsowym (powiedzmy dla przykładu EU44 czy Traxx E186/E483)?
--- Koniec cytatu ---
W tych pojazdach nie ma rozruchu impulsowego. Lepiej jest nazywać to tranzystorowym lub o falownikowym układzie rozruchu. Sam w sobie rozruch impulsowy polega na czymś innym. Rozruchu impulsowego (chopperów) w zasadzie chyba już na polskich torach nie ma.
borys_q:
--- Cytuj ---Nie widziałem podstacji, która dawałaby 2200 i jeszcze nie zgasła...
--- Koniec cytatu ---
Najniższe widziane przeze mnie napięcie to 1650 między Sopotem a Wrzeszczem w trakcie modernizacji, myślę że jeszcze by było niżej ale szybki puścił.
Ryszard-san:
Witam
Osobiście widziałem jak w Zabrzu wyłączyła się podstacja i jak ruszaliśmy "górnikem" z EP 09 to osiągnęliśmy ok 2100, II Układ z bokami i ledwo 80 Km/h, maszyn wcale nie było słychać.
Najczęściej spadki napięcia występują w przypadku wyłączenia się podstacji (kabiny sekcyjnej), gdy odcinek jest zasilany wtedy z 2 skrajnych odcinków. Oraz tak jak koledzy pisali przy jednoczesnym rozruchu kilku lokomotyw pobierających duży prąd z sieci (nie koniecznie 2 towarowych - dwie EPoki to też pobór rzędu 2KA), na odcinku o mniejszej wydajności podstacji. Innym przypadkiem jest też spadek gdy przejedziemy przez izolator sekcyjny rozdzielający 2 niezależne okręgi zasilania wtedy jeśli do podstacji jest dość daleko to tworzy się spadek napięcia na drutach trakcyjnych i torze powrotnym.
Pozdrawiam
jarząbek019:
Wiem, że na traxxie chyba przy 2300V puszcza WS. A jazda z prądem przy zmianie sekcji grozi uszkodzeniem lokomotywy wyraźna różnica potencjałów (napięcia) i możliwość spalenia druta.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej