Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator

Programy na użytek symulatora. [szczawik]

<< < (101/148) > >>

szczawik:
W scenery/images przechowywane są miniaturki wyświetlane w starterze. Źle zrozumiałem, że chodzi o definiowanie indywidualnego dla każdego składu obrazka przy ładowaniu. To tą funkcjonalność się już i tak zostawi, a dorzuci się jeszcze indywidualne miniaturki. Dorzucę też jakąś możliwość pokazywania tylko wybranych scenerii, nie będzie z tym chyba dużego problemu.

Miłosz Dorsz:
Chodziło mi o te, które pojawiają się w starterze, po prawej stronie, po wybraniu danego scenariusza (docelowo składu w scenariuszu). Nie mam na myśli obrazków ładowania z katalogu logo. Mogłem doprecyzować, bo to w sumie nie takie oczywiste, jakie wydawało mi się, że jest.

tmj:

--- Cytat: szczawik w 12 Maja 2021, 12:15:38 ---Nowa wersja, zmiany:

* parametry rozdzielczości kopiowane do gfx.framebuffer.
--- Koniec cytatu ---
Tutaj uwaga -- rozdzielczosc ekranu a rozdzielczosc bufora to dwie rozne rzeczy. W uproszczeniu, bufor to "plotno" na ktorym malowany jest obraz symulacji, a ekran to "rama" na ktory jest on nastepnie naciagany. Nie powinno sie z gory i automatycznie narzucac identycznych rozmiarow jednego i drugiego, bo wiele gier (w tym i tych AAA) uzywa bufora o rozdzielczosci nizszej niz rozdzielczosc ekranu; pozwala to na wyzszy framerate niz malowanie w "pelnej" wyswietlanej rozdzielczosci, przy niewielkim spadku jakosci. U nas sluza do tego wpisy rozdzielczosci bufora wlasnie, i/lub wpis gfx.framebuffer.fidelity pozwalajacy na polautomatyczny dobor parametrow tak, by uzyskac jedna ze standardowych rozdzielczosci (720, 1080, 1440p)

mac310:
Mam prośbę o dodanie checkboxa przy opcji UART. Teraz można zdefiniować wpis z numerem portu COM i innymi parametrami, nie można jednak wyłączyć obsługi COMa z tego okienka. Taki checkbox powinin pozwalać na zakomentowanie lub odkomentowanie całego wiersza zaczynającego się od UART. Teraz muszę zamknąć starter, dodać ręcznie // przed UART w eu07.ini żeby odpalić symulację bez pulpitu i usunąć // gdy będę odpalał z pulpitem. Taka niewielka rzecz, a ułatwiłaby działanie bez grzebania za każdym razem w ini.

szczawik:

--- Cytat: tmj w 17 Maja 2021, 00:54:11 ---
--- Koniec cytatu ---
Jak rozumiem, lepiej byłoby dorzucić (poza wyborem rozdzielczości) możliwość wyboru rozdzielczości bufora [720,1080,1440,auto], gdzie auto to byłoby rozdzielczość ekranu.
@mac310 Jedynym problemem jest to, że komentarze są pomijane a robienie obejść i wyjątków może nie być najlepszym rozwiązaniem. Możemy zrobić tak, by na czas wyłączenia komunikacji UART wpis był usuwany i zapisany do pliku starter/starter.ini . Jedynym minusem będzie zmiana miejsca przechowywania parametrów komunikacji UART na czas jej wyłączenia.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej