Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić

ETCS w Maszynie

<< < (2/2)

Ra:

--- Cytat: Arct w 26 Grudnia 2013, 14:17:02 ---Ja po prostu chciałem zrobić model pociągu
--- Koniec cytatu ---
Model pociągu możesz zrobić niezależnie.

--- Cytat: Arct w 26 Grudnia 2013, 14:17:02 ---Na podstawie tego można przecież w prosty sposób oszacować drogę hamowania- patrz gimnazjalny wzór na drogę w ruchu opóźnionym.
--- Koniec cytatu ---
Sugerował bym raczej użycie sztucznych sieci neuronowych, bo hamowanie nie jest liniowe i zależy od wielu czynników.

--- Cytat: Arct w 26 Grudnia 2013, 14:17:02 ---BTW. myśleliście kiedyś o tym, żeby projekt przerobić na jakąś formę Open Source?
--- Koniec cytatu ---
A co to by miało dać? W kodzie MaSzyny jest tyle zamętu, że bazowanie na nim było by szkodliwe. Lepiej zrobić coś zupełnie niezależnie, a potem zintegrować. Np. ja zrobiłem edytor torów w Rainsted niezależnie od kodu MaSzyny, dzięki czemu było mi potem "łatwiej" uporządkować kwestie topologii torów w MaSzynie (np. zlikwidować przeskok w przypadku rozprucia rozjazdu). Z drugiej strony, np. VirtualBus jest Open Source i jakoś kolosalnego postępu w nim nie widać.

youBy:

--- Cytat: Arct w 26 Grudnia 2013, 14:17:02 ---Jak tak popatrzeć (przynajmniej z tego co teraz myślę) to część (co prawda pewnie mała część, ale jednak) jest już wbudowana w Maszynę. Chociażby wspomniana krzywa hamowania- każdy pociąg ma przecież mieć ustaloną siłę, z jaką hamuje w zależności od pozycji hamulca. Na podstawie tego można przecież w prosty sposób oszacować drogę hamowania- patrz gimnazjalny wzór na drogę w ruchu opóźnionym. No chyba że chcemy się bawić w metody pokroju algorytmu Monte Carlo, ale to i tak wyjdzie na to samo...

--- Koniec cytatu ---
Krzywa hamowania działa zupełnie inaczej. Na podstawie odległości do początku ograniczenia prędkości oraz rzeczywsitego procentu masy hamującej (przybliżonej skuteczności hamulca) są wyznaczane dwie prędkości (ztcw używa się do tego dwóch zależności – jednej dla hamulców tarczowych i drugiej dla hamulców klockowych). Jeśli prędkość pojazdu przekracza 1. prędkość, włącza się dźwięk. Jeśli prędkość pojazdu przekracza 2. prędkość, wdrażane jest hamowanie nagłe.
  Dodano: 26 Grudnia 2013, 15:06:24 Pod adresem http://www.era.europa.eu/Core-Activities/ERTMS/Pages/Braking-Curves-Simulation-Tool.aspx można znaleźć arkusz do wyznaczania krzywych hamowania.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej