Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
GIMP - narzędzie teksturowców
Sawi:
Warstwę dodajemy jedynie przed nakładaniem kolejnego elementu na teksturę roboczą. Czyli kopiujemy sobie dany element, który nas interesuje na tą teksturę i dodajemy warstwę. Przykładowy filmik
up5358:
Oddając się lekturze tego tematu doszedłem do wniosku, że Świat programów do obróbki grafiki jest duży, lecz podstawowe zasady tworzenia są niemal identyczne. Nie znam GIMP-a. Tworzę w Adobe Photoshop Creative Studio 6, wcześniej w wersji 4. Zasady, które na końcu zamieścili @Gfirlejczyk, oraz @Sawi odnoszą się nie tylko do głównego w tym wątku programu, ale także i do CS6. W nim także przenoszenie elementów na nową warstwę (layer) (bez szkody dla warstwy, z której element jest kopiowany) odbywa się poprzez:
1. Ustawienie warstwy z tła dla obydwóch pól roboczych (pierwsze to, z którego ma być skopiowany fragment, drugie to, na który ma być "wklejony" skopiowany z pierwszego pola fragment")
2. Mając już obydwa tła przekształcone w warstwy, bierzemy i zaznaczamy na pierwszej warstwie fragment, który chcemy skopiować (kilka metod).
3. Zaznaczony fragment kopiujemy poprzez ctr+c.
4. Na drugiej warstwie wklejamy skopiowany fragment poprzez ctrl+v
5. Na nowej warstwie skopiowany fragment przekształcamy wedle potrzeb poprzez ctrl+t (zmiana rozmiaru, zmiana proporcji skopiowanego pliku, "rozciąganie", przenoszenie w ostateczne miejsce na warstwie, itp).
Napisałem, jak ja to robię. Proszę o pozostawienie tutaj tego postu pomimo iż wątek stanowi o GIMP-ie. Nie ma sensu dla jednego postu zakładania tematu o Photoshopie.
W załączniku "pdf", w którym zobrazowałem opisaną wcześniej technikę.
Benek:
Chyba żaden z Was nie zrozumiał o co mi chodzi. Mam kilka tekstur do przerobienia, które to tekstury mają podobny schemat (rozkład elementów). Muszę rozmyć pewne obszary na tych teksturach. Aby jednak nie tworzyć kilkanaście razy tych samych zaznaczeń, chcę je przenieść na inną warstwę, a potem sobie tę warstwę zaimportować do kolejnej tekstury uruchomionej w GIMP-ie.
Żeby Wam to zobrazować. Tworzę zaznaczenie na teksturze, obraz 1. Następnie za pomocą Ctrl+C i Ctrl+V wklejam ją do nowej warstwy, obraz 2. Ja chcę mieć warstwę tylko z obszarem zaznaczenia, obraz 3. Jak to zrobić?
mamut:
Nie jestem pewien czy to jest to co chcesz osiągnąć: zaznaczenie rozmiaru poprzednio wklejonej warstwy.
W momencie kiedy zaznaczamy coś i wklejamy, nowo utworzona warstwa ma rozmiar tego co wkleiliśmy (żółta obwódka). Żeby uzyskać zaznaczenie rozmiaru takiej warstwy wystarczy Ctrl+A (Zaznaczenie > Całość) (skróty i opisy zgodne z gimp 2.8)
Sawi:
Przemo obejrzyj (12:04 do 12:50) ten przykładowy filmik, który Tobie wyżej zamieściłem. Wybierasz powiedzmy sobie daną warstwę i ją skalujesz.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej