Autor Wątek:  Porządek na forum  (Przeczytany 8647 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

• Gość
Porządek na forum
« dnia: 08 Grudnia 2004, 09:22:37 »
Zwracam się z prośbą do Adminstratorów tego forum o wyciągnięcie surowych konsekwencji względem użytkownika podpisującego się jako hejnal. Osoba ta usiłuje wzniecać niepokój na forum posuwając się do prowokacji względem pozostałych userów a nawet gróźb. (stwierdzenia typu "szykuj się na lincz"...

Offline Negroth

• Otrzymane polubienia: 0
Porządek na forum
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Grudnia 2004, 10:05:31 »
Z całym szacunkiem dla Ciebie, ale wydaje mi sie że to Ty przesadzasz - owszem doszło do troche ostrzejszej wymiany zdań... nie powinieneś sie dziwić skoro tak czy inaczej sam próbujesz prowokować innych.
Krzychu :)

Offline hejnal

• ZbanowanyZbanowany
  • Otrzymane polubienia: 3
Porządek na forum
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Grudnia 2004, 11:01:36 »
Tłumaczy się winny ale... Moje stwierdzenie było półżartem (przecież cie nie zlinczuje przez internet) jednak gdybyś był troche dłóżej na forum to wiedziałbyś że za nazwanie MaSzyny grą są (były) wyciągane konsekwencje, które przez niektórych zwane były linczem.

I jeszcze jedno, ja nie wysyłam userom treści obrazliwych zawierających wyrazy wulgarne na priv. Więc zastanów się co piszesz.

• Gość
Porządek na forum
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Grudnia 2004, 11:22:17 »
Od bardzo dawna śledzę rozwój Maszyny. Pamiętam jeszcze czasy starego forum, w życiu którego dosyć aktywnie uczestniczyłem. W tamtym okresie nie panowała jeszcze atmosfera powszechnej pogardy wobec produktów Auran a szczególnie Kuju. Po tym jak to się zmieniło, zdegustowany przerzuciłem się na inną zabawkę pozostając w głebokim przeświadczeniu, że Maszyna jest w takim samym stopniu grą jak MSTS, w przeciwieństwie do którego jeszcze długo (albo i wcale) nie stanie na przysłowiowe nogi.

P.S.

Wyrazy, które uważasz za wulgarne są naturalną reakcją na nieuzasadnione, śmieszne poczucie wyższości osób, które od czci i wiary odsądzają ludzi ośmielających się stwierdzać powszechnie znane fakty.

Offline EP08_015

• Zasłużony dla Symulatora
  • Otrzymane polubienia: 350
Porządek na forum
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Grudnia 2004, 12:07:33 »
Maszyna jest w takim samym stopniu grą jak MSTS, w przeciwieństwie do którego jeszcze długo (albo i wcale) nie stanie na przysłowiowe nogi.

Dlaczego uważasz iż Maszyna jest grą? Powiedz mi na ile Trainz lub MSTS jest lepszy lub równy Maszynie? Niewiem czy wiesz ja nie pogardzam tamtymi produktami nawet od czasu do czasu zagram sobie ale maszyna to symulator a wiesz czemu? Zgadnij. Czy w trainz lub msts wystepują awarie? Czy w trainz lub msts jest tak bardzo rozwinieta fizyka jak w Maszynie? Owszem pod względem grafiki i jej płynności faktycznie trainz i msts jest ciutke lepszy. Ale weź pod uwage że tory, sygnały, budynki, tabor jest w 99% fotografiami z rzeczywistości. Popatrz na grafike pojazdu w trainz lub msts. Przyjzyj sie teklsturom. Jak widzisz zrobione są one recznie w programie (to moja osobista opinia), tym czasem w Maszynie masz autentyczne zdjęcia taboru, wykonane niekiedy bardzo profesjonalnie.

Druga sprawa drogi kolego weź pod uwage to iż trainz i msts są robione przez sztab ludzi, którzy dostają za to grubą kase.

Autorzy Maszyny tworzą ją kosztem własnego wolnego czasu i nie mają z tego nic poza tą ogromną satysfakcją jaką mają z tego.

Podsumowując - Maszyna to:
Symulacja ruchu kolejowego zgodnie z przepisami kolejowymi (chodzi o pojazdy a nie kierowanie ruchu z nastawni),
Symulacja obsługi i prowadzenia lokomotyw,

Zresztą jeśli długo grasz w maszyne to z pewnością sam zauważasz jej wyższość nad msts lub trainz.
Koniec tworczosci unoffowej i prywatnej.
http://chomikuj.pl/EP08-015

• Gość
Porządek na forum
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Grudnia 2004, 13:08:13 »
Cytat: "EP08_015"
Czy w trainz lub msts wystepują awarie?

-to akurat nie jest dobre kryterium do oceny. Awarie występują w wielu samochodówkach a mimo to trudno nazwać je symulatorami.

-Czy w trainz lub msts jest tak bardzo rozwinieta fizyka jak w Maszynie?

-faktycznie nie jest ale to zmienia postaci rzeczy

weź pod uwage że tory, sygnały, budynki, tabor jest w 99% fotografiami z rzeczywistości. Popatrz na grafike pojazdu w trainz lub msts. Przyjzyj sie teklsturom. Jak widzisz zrobione są one recznie w programie (to moja osobista opinia), tym czasem w Maszynie masz autentyczne zdjęcia taboru, wykonane niekiedy bardzo profesjonalnie.

-oj mylisz się i to bardzo. Większość modeli do MSTS korzysta z  fototekstur, co więcej są one o niebo lepsze od tych dostępnych dla Maszyny. Co więcej modele do Maszyny wyglądają niemal karykaturalnie, nawet przy tych, które do MSTS i Trainz tworzono dwa lata temu...

Druga sprawa drogi kolego weź pod uwage to iż trainz i msts są robione przez sztab ludzi, którzy dostają za to grubą kase.
Autorzy Maszyny tworzą ją kosztem własnego wolnego czasu i nie mają z tego nic poza tą ogromną satysfakcją jaką mają z tego.

No właśnie, autorzy... Tymczasem ZUSI stworzył JEDEN człowiek, Carsten Hoelscher. To co udało mu się osiągnąć jest nieosiągalne dla rzucających się z motyką na słońce autorów Maszyny, który kolejny rok stoją niemal w tym samym miejscu, wygłaszając piękne deklaracje, które raczej nigdy nie doczekają się realizacji.

Zresztą jeśli długo grasz w maszyne .

"grasz w maszynę" - złapałeś się we własne sidła :-)

to z pewnością sam zauważasz jej wyższość nad msts lub trainz.

Tak jak już wspomniałem, kiedyś dosyć intensywnie "grałem w maszynę", nie spowodowało to u mnie jakiegokolwiek wrażenia wyższości nad MSTS czy Trainz. Z przykrością zauważyłem jednak niesympatyczne gesty i wypowiedzi innych userów pod adresem m.in. MSTS i Trainz

Offline ShaXbee

• Administrator
  • Otrzymane polubienia: 2
Porządek na forum
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Grudnia 2004, 13:28:09 »
Panowie spokojniej proszę.

Widzę że niektórzy użytkownicy starają się być bardziej papiescy od papieża. Uważam że nie ma sensu prowadzić długich sporów na temat tego czy MaSzyna jest symulatorem czy grą, jest to subiektywna ocena każdego użytkownika.

@Zegarek:
Hejnal nie będzie blokowany, bo się z Tobą spiera.

@Hejnal:
Wyhamuj z tą agresją i popracuj nad stylem wypowiedzi, dyskutuj, a nie obrażaj.

Offline EP08_015

• Zasłużony dla Symulatora
  • Otrzymane polubienia: 350
Porządek na forum
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Grudnia 2004, 13:32:07 »
Kolego Zegarek proponuję tę dyskusje przenieść na priv lub na gg. Z przyjemnością wymienie się opiniami.

Fakt złapałeś mnie na słowach "grasz w Maszyne" - ale jak miałem inaczej to powiedzieć? Jeżdże maszyna? a może symuluje w maszyne? hmmmmmmm sam niewiem.

Tak czy inaczej szanuje każdy projekt jaki wyszedł o tematyce kolejowej, zarówno polski jak i zagraniczny.

Pozdrawiam.
Koniec tworczosci unoffowej i prywatnej.
http://chomikuj.pl/EP08-015