Symulator EU07 (i nie tylko) > Infrastruktura kolejowa
Nieopuszczenie pantografu
selsyn:
To i ja coś dorzucę jeszcze w temacie. Fakt, w Maszynie ciężko nieraz jest zauważyć znak nakazujący opuszczenie pantografów, Linia 61 na swojej trasie ma takich opuszczeń dużo, a nawet bardzo dużo. Trzeba być naprawdę uważnym żeby je wszystkie wyłapać. Co do zapytania poprzednika, to ja zapytam jak to się robi w realu? Wystarczy nastawnik na zero, potem wyłącznik szybki na wyłącz i pantograf w dół czy jeszcze coś należy zrobić? Na reakcję i czynności nie ma wiele czasu.
MaciejM:
--- Cytuj ---Maszynie ciężko nieraz jest zauważyć znak nakazujący opuszczenie pantografów, Linia 61 na swojej trasie ma takich opuszczeń dużo, a nawet bardzo dużo.
--- Koniec cytatu ---
Ja nie jestem w stanie znaleźć ani jednego. Jedyny mi znany jest w Bałtyku (szlak Bałtyk Główny - Bałtyk Miasto).
kolejarzostbahn:
Na Linii 61 jest nakazane opuszczać pantograf? Czy bardziej jazda bez pobierania prądu z sieci o czym informuje wskaźnik We8a?
Jak jazda bez pobierania prądu z sieci to nastawnik na 0, ogrzewanie wyłączone, sprężarka również. Tak mnie uczono. Niektórzy na EZT dają przy jeździe bezprądowej klucz nawrotnika na 0.
W MaSzynie z tego co kojarzę to jadąc na scenerii Bałtyk pomiędzy po Bałtyk Katedra a po Całkowo jest wskaźnik We2a który nakazuje jazdę z opuszczonymi pantografami. Poprzedzony jest wskaźnikiem We1. Według Ie-1 wskaźnik We1 nakazuje przygotować się do jazdy z opuszczonymi pantografami, zmniejszyć prędkość do 60 km/h i jest ustawiany 500 m przed wskaźnikiem We2 nakazującym opuszczenie pantografu. Także czasu jest sporo na zejście nastawnikiem do zera i położenie "patyków".
Na EZT po prostu daje się nastawnik na 0, klucz nawrotnika na 0, i przycisk oba pantografy opuszczone. W przypadku EN57-20xx trzeba odpowiednio wyłączyć przetwornicę, bo moduły po ponownym podniesieniu pantografu się palą. Zresztą na Szczecińskich "Bananach" jest nawet kartka z taką informacją :-).
Benek:
Bo Selsyn pomylił We2 z We8...
selsyn:
--- Cytuj ---Bo Selsyn pomylił We2 z We8...
--- Koniec cytatu ---
No tak, nie da się ukryć :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej