Autor Wątek:  Tachometr  (Przeczytany 8623 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline darekocur

• Otrzymane polubienia: 4
Tachometr
« dnia: 13 Grudnia 2012, 09:06:08 »
W poprzedniej paczce u góry ekranu nie pamiętam z jakiej opcji było wyświetlane podawanie przejechanych km. Teraz tej opcji znaleźć nie mogę.  A czy możliwe jest podawanie licznika kilometrów w tachometrze.

Reg. Obowiązki: 8
Proszę poprawić.
Rozi
« Ostatnia zmiana: 16 Grudnia 2012, 04:59:27 wysłana przez darekocur »

Offline adsim

• Moderator
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Tachometr
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Grudnia 2012, 09:10:22 »
Pewnie jeździłeś na debugmode.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline Benek

• Moderator
  • fb.com/benek.maszyna
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 17
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Grudnia 2012, 10:02:32 »
A czy możliwe jest podawanie licznika kilometrów w tachometrze?
Generalnie możliwe to jest chyba wszystko, tylko trzeba mieć pomysł jak to wykonać. Już dyskusja na ten temat była i ustalano, że nie warto robić takiej opcji. Oczywiście gdzieś ten temat krąży po forum, tylko nie wiem gdzie.

Offline Anrej

• Otrzymane polubienia: 16
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Grudnia 2012, 11:53:40 »
Nadal to jest tylko trzeba zaznaczyć w ustawieniach "tryb testowy". Klawiszem F2 można włączać lub wyłączać, jak się niemylę. Oprócz prędkości wyświetlane jest: rodzaj taboru, ustawienie nastawnika i bocznikowanie, ciśnienie powietrza, natężenie prądu, napięcie prądu.
Nawet jak nie ma zaznaczonej opcji "tryb testowy". To pewne opcje można wyświetlić, klikając F2. Ale nie ma prędkości i ustawień nastawnika i bocznika, natężenia prądu, napiecia prądu.
Jak to jest że pewne opcje mogą być wyswietlane a pewne nie?

Offline popatrz

• Otrzymane polubienia: 2
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Grudnia 2012, 13:14:21 »
Rozwiń pytanie, bo chyba nie do końca wiadomo o które opcje chodzi. Ogólnie tryb testowy służy do testowania scenariuszy przez developerów. Dlatego jest tam więcej informacji. Można oczywiście wyobrazić sytuację, że cały ekran zapełnimy czerwonymi literkami z najróżniejszymi informacjami, ale czy o to chodzi? Sensowne pomysły pewnie wejdą pod rozwagę przy tworzeniu nowszych wersji programu. Był niedawno wątek o rozwoju exe, ale to co piszecie wyżej chyba tam się nie znalazło, więc na razie zima Panie i Panowie ;)

Offline Anrej

« Odpowiedź #5 dnia: 13 Grudnia 2012, 16:42:49 »
W normalnym trybie można wyświetlić klawiszem F2.
1 linijka - nazwa pojazdu.
2 linijka - stan uszkodzeń i opóźnienie hamulca (nie bardzo rozumiem).
3 linijka - ciśnienie powietrza w cylindrze, w przewodzie głównym, w zbiorniku głównym.
4 linijka - ostatnio dodana, jak dla mnie czarna magia.
W trybie testowym ponad to mamy:
1 linijka - między innymi FPS, prędkość.
2 linijka - pozycja: hamulca zespolonego, hamulca pomocniczego, nastawnika, bocznikowania, natężenie prądu, napięcie.
3 linijka - ciśnienie powietrza w cylindrze, w przewodzie głównym, w zbiorniku głównym.
Co ciekawe w trybie testowym większość opcji jest spolszczona. Aby w normalnym trybie było wyświetlane:
1 linijka - nazwa pojazdu, prędkość.
2 linijka - stan uszkodzeń i opóźnienie hamulca.
3 linijka - pozycja: hamulca zespolonego, hamulca pomocniczego, nastawnika, bocznikowania, natężenie prądu, napięcie.
4 linijka - ciśnienie powietrza w cylindrze, w przewodzie głównym, w zbiorniku głównym.
5 linijka - ta którą nie rozumiem.
Czyli dodajemy tylko jedną linikę.

Offline Ra

• Zasłużony dla Symulatora
  • Ostatni gasi światło...
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 388
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Grudnia 2012, 17:02:45 »
Trudno mi wypowiadać się za innych autorów treści tam wyświetlanych, ale za siebie mogę powiedzieć, że to co tam jest umieszczone służy mi do doraźnych testów prawidłowości pracy AI oraz innych mechanizmów. Zasadniczo podczas normalnej symulacji nie ma potrzeby tego używać, ponieważ wszelkie informacje przekazywane są na przyrządy w kabinie.
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Offline darekocur

« Odpowiedź #7 dnia: 13 Grudnia 2012, 18:25:26 »
Chodzi mi tylko o wyświetlanie przejechanych kilometrów reszty tego grochu z kapustą nad kokpitem lokomotywy nie chce.  Dlatego moje pytanie odnośnie licznika km w tachometrze- to najlepsza opcja bo wtedy wszystko by było na swoim miejscu i więcej realizmu. Ale skoro zostają te czerwone literki u góry to czy można by było wyłączyć całą resztę i zostawić tylko przejechanie dystansu. Da radę też zmienić kolor tego tekstu np. na pomarańczowy lub czarny? Często bywa że na tle obiektów lub nieba nie widać treści ponieważ kolorystyka tekstu miesza się z tłem.
« Ostatnia zmiana: 16 Grudnia 2012, 05:05:02 wysłana przez darekocur »

Offline Tyrystor

• ZbanowanyZbanowany
  • Otrzymane polubienia: 2
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Grudnia 2012, 18:58:29 »
Chodzi mi tylko o wyświetlanie przejechanych kilometrów reszty tego ,grochu z kapustą' nad kokpitem lokomotywy nie chce.  Dlatego moje pytanie odnośnie licznika km w tachometrze- to najlepsza opcja bo wtedy wszystko by było na swoim miejscu i więcej realizmu. Ale skoro zostają te czerwone literki u góry to czy można by było wyłączyć całą resztę i zostawić tylko przejechanie dystansu. Da radę też zmienić kolor tego tekstu np. na pomarańczowy lub czarny? Często bywa że na tle obiektów lub nieba nie widać treści ponieważ kolorystyka tekstu miesza się z tłem.

Wymagane zmiany w EXE, ale myślę że @Ra nie będzie usuwał czegoś co potrzebuje jedna osoba (chyba że jest twórcą).

Offline Anrej

« Odpowiedź #9 dnia: 14 Grudnia 2012, 01:45:16 »
Trudno mi wypowiadać się za innych autorów treści tam wyświetlanych, ale za siebie mogę powiedzieć, że to co tam jest umieszczone służy mi do doraźnych testów prawidłowości pracy AI oraz innych mechanizmów. Zasadniczo podczas normalnej symulacji nie ma potrzeby tego używać, ponieważ wszelkie informacje przekazywane są na przyrządy w kabinie.
Tylko że całkiem inaczej wygląda w realu niż w symulatorze. Przecież nie mam obrazu w skali 1:1 w stosunku do realu. W realu wystarczy ruch gałek ocznych lub minimalny głowy, aby odzcytać wskazania. W symulatorze jest to utrudnine. Ja nigdy nie wiem jakie jest dokładne natężenie prądu, amperomierz w symulacji jest nie dokładny. Nigdy nie wiadomo na której pozycji jest nastawnik lub bocznikowanie, to nie jest relistyczne.
Chodzi mi tylko o wyświetlanie przejechanych kilometrów reszty tego ,grochu z kapustą' nad kokpitem lokomotywy nie chce.  Dlatego moje pytanie odnośnie licznika km w tachometrze.
W wyświetlanym tachometrze jest licznik kilometrów. tylko niezbyt czytelny i nie działa. Byś musiał mieć wyświetlany tachometr na cały monitor, aby odczytać. Podobnie słabo czytelny jest zegar. Przy wybraniu opcji "tryb testowy", jest wyświetalna opcja "dist" (odległość). Reszta to 'groch z kapusta'. Trzeba być samolubem aby tak  pisać.

Offline szogun

• ZbanowanyZbanowany
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 573
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Grudnia 2012, 14:19:37 »
Jak masz problem z odczytywaniem to zwiększ sobie rozdzielczość, dodaj AA i takie inne bajery. Jak FPS spadnie za bardzo, to też będziesz miał problem.
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline Anrej

« Odpowiedź #11 dnia: 15 Grudnia 2012, 01:27:55 »
Rozdzielczość jest optymalna, taka jak powinna być. nie bedę zwiekszał specjalnie dla symulatora. Czwartą linijkę która nic nie wnosi można było dodać. ale potrzebnych funkcji nie można wyswietlić. Skoro wszystko jest na przyrządach, to po co wyswietlane jest cisnienie w cylindrze, przewodzie głównym i zbiorniku głównym.

Offline szogun

• ZbanowanyZbanowany
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 573
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Grudnia 2012, 09:39:41 »
Żeby wiedzieć co robi AI jak stało gdzieś w polu np. a nie było możliwości przejścia do innej lokomotywy.
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline darekocur

« Odpowiedź #13 dnia: 16 Grudnia 2012, 05:13:01 »
Żadnych egoizmów, po prostu za pulpitem lokomotywy maszynista siedzi sam a nie z panienką. Dla maszynisty obsługa musi być możliwie jak najbardziej prosta i czytelna.

Offline selsyn

• Otrzymane polubienia: 1
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Grudnia 2012, 02:23:55 »
Kiedyś poddałem pod dyskusję taki temat, jest tu http://eu07.pl/forum/index.php/topic,21040.msg276316.html#msg276316.
Jak widać poglądy co do przydatności się nie zmieniły, pozostaje czekać, póki co MSTS, tam jest i działa.