Symulator EU07 (i nie tylko) > Infrastruktura kolejowa
Oznaczenia literowe w rozkładach jazdy
Paul:
Trzyliterowe oznaczenia rodzajów wprowadzono ok. 2010/2011 i można je znaleźć w regulaminie przydzielania tras PLK. Czteroliterowe stosowane były wcześniej i były wypisane w zeszytach SRJ.
Z numeracją jest większy problem. Ogólnie udało mi się ustalić, że wklejone w pierwszym poście zasady numeracji (z isdr.pl) dotyczą systemu SKRJ (system do konstrukcji rozkładów jazdy PLK), wprowadzonego 2-3 lata temu. W SKRJ obecnie trasowane są głównie pociągi z rozkładami indywidualnymi, i te numery są nadawane automatycznie. Numery pociągów w rozkładach rocznych nadają konstruktorzy rozkładów, generalnie trzymając się starych zasad numeracji, ale nie udało mi się dotrzeć do jakiegoś kompletnego, w miarę aktualnego źródła dla nich.
Źródła które znalazłem:
- "Poradnik dyżurnego ruchu" L. Nowosielskiego z 1975 - pasażerskie i towarowe cztero- i pięciocyfrowe,
- Dodatek 4b do WRJP 2004/2005 - towarowe PKP Cargo,
- http://www.gwardak.com/kolej_5.htm - tylko pasażerskie - tylko z czego to wzięte? z którego roku?
Jeżeli kogoś interesuje, to dwa pierwsze mogę wrzucić. Będę wdzięczny za inne źródła (wskazanie/wrzucenie), zarówno aktualne, jak i archiwalne.
Siecool:
A ktoś zna może genezę numerów trzycyfrowych dla pociągów towarowych? Odkąd pamiętam pociągi zdawcze do Huty Warszawa relacji Warszawa Główna Towarowa - Radiowo bsz mają numery trzycyfrowe - obecnie jest to 960 (do Huty) i 961 (nazad). W poprzednich latach była także jeszcze para 963/962, ale od tego roku przeszła na IRJ i jeździ na 6-cyfrowych numerach 112cośtam. Jeszcze wcześniej numeracja była 965/964 (poranna para), 967/966 (środkowa para przez wiele lat w rozkładzie, praktycznie nigdy w naturze) i 969/968 (popołudniowa para). Był jakiś sens w nadawaniu takich numerów? Zdarzają się jeszcze w ogóle?
AtapiCl:
No zdawcze generalnie mają właśnie 3 lub 4 cyfry...
Siecool:
To dlaczego tego się nigdy nie uwzględnia w tego typu wypisówkach? ;)
AtapiCl:
Bo ktoś uznał, że ta wiedza jest Ci zbyteczna? ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej