Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

problem

(1/8) > >>

Szymon:
Mam taki problem zrobiłem kawałek prostego toru zapisałem i potem przy uruchamianiu mi wywala bład ze nie ma pociągu do prowadzenia wszystko robie w gmaxie  jest to tarasa Ostrowiec Ożarów Cem. prosze pomóżcie.

PEKAP:
Czy dopisałeś na końcu swojej scenerii:
trainset none (nazwa twojego toru) (odległość taboru od początku toru) 0
(Tabor, który chcesz wstawić)
endtrainset

i czy to uruchamiasz z start.exe czy poprostu ikoną EU07. Gdy to robisz tym drugim to w pliku konfiguracyjnym musisz mieć dokładną nazwę trasy i taboru(ten co go wstawiłeś w scenerii na końcu, do jazdy)

Szymon:
uruchamiam to ikonka start exe ale tam nie ma mojej trasy

Szymon:
kurde zzacyna mnie to wkurzac jak to zapisac i krok po kroku mi to powiedz

PEKAP:
W gmaxie otwierasz skrypty. Kładziesz tory. Następnie klikasz w Scenery Designerze(czyli w tych otwartch skryptach) na SCN\INC Export a potem Save As... . Następnie dajesz F11 lub klikasz MAXScript i dajesz MAXscript Listener... . Wchodzisz w folder z symulatorem a potem scenery. Tam tworzysz plik o nazwie scene o rozszerzeniu .scn W MAXscript Listenerze(F11) zaznaczasz wszystko i dajesz kopiuj. Wklejasz do pliku scene(otwórz go za pomocą notepada). Na początku wstawiasz nagłówek atmosfery, koloru nieba itp. (np.
atmo 0.6 0.7 0.8 250 1600 0.6 0.7 0.8 endatmo  
light -500 500 200  0.3 0.33 0.35  0.70 0.65 0.6  0.75 0.74 0.70 endlight ) a na końcu po FirstInit wpisujesz trainset none (nazwa toru) (odl. od początku toru) 0.0 to od trainset do 0.0 wszystko w jednej linijce
W następnej tabor(np.node -1 0 SN61-183 dynamic PKP\SN61 SN61-183 sn61 0.0 headdriver 0 0 enddynamic ) to też w jednej linijce. A na końcu endtrainset Uruchamiasz symulator dając start.exe wybierając swą trasę. Powinno działać. Więcej na ten temat jest na http://www.eu07.pl/misc/edscen/

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej