Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Postępy przy pracach w ZNTK...

<< < (12/38) > >>

up5358:

--- Cytat: Sawi w 18 Stycznia 2014, 16:05:14 ---Hmmm teraz góra dachu wygląda jak z kolorowanki. Według mnie lepiej się prezoentowała na poprzednim screenie.
--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: blondasek w 18 Stycznia 2014, 16:34:58 ---Góra dachu zdecydowanie lepsza poprzednio. (...)
--- Koniec cytatu ---
Jeśli chodzi o dach to poprzednio nie wyglądał zbyt dobrze, bo: środek był usyfiony, po czym nagle czyste połacia dachu i tam, gdzie dach łukowato schodzi w kierunku rynienek były smugi syfu, a następnie po bokach ( w pionie z ścianami bocznymi) znowu czysty. W rzeczywistości nie widziałem nigdy jednostki tak "wybiórczo" usyfionej. Syf z sieci trakcyjnej zazwyczaj pokrywa większą część dachu (306-26.jpg, 324-26.jpg). Szczególnie jeśli EZT jest dobrych kilka lat od naprawy, a tak mamy w tym przypadku. Boki dachu, które jeszcze są w pionie z ścianami bocznymi są czyszczone mechanicznie, jak jednostka idzie na "myjkę" (myjka.jpg). Stąd później czoło jednostki i góra dachu w syfie, a boki w miarę czyste (en57-130.jpg). A taka sytuacja jest w przypadku EN57-1695 (100_0647.jpg). Dodatkowo wprawne oko zobaczy "zielonkawy" nalot w okolicy górnego reflektora. Oddałem to u siebie. Kolor ściągnięty bezpośrednio ze zdjęcia 100_0647.jpg.

Autorzy zdjęć:
1. myjka.jpg <- własne z Prokocimia. Stoją elektrowozy ale jeszcze ok 6 lat wstecz (licząc datę wykonania) pełno EZT tam stało i było czyszczonych. Podobnej konstrukcji urządzenia posiada chyba większość kraju.

2. 306-26.jpg, 324-26.jpg, en57-130.jpg <- autor: Dawid "ufo" Frątczak. Zaczerpnięte z jego galerii w celach informacyjnych.

3. 100_0647.jpg <- @macius5991. W paczce ze zdjęciami na teksturę.

http://www.dawidfratczak.pl/galeria/306/306-26.jpg
http://www.dawidfratczak.pl/galeria/324/324-26.jpg
http://www.dawidfratczak.pl/galeria/pkp/elektr/en57/en57-130.jpg

--- Cytat: blondasek w 18 Stycznia 2014, 16:34:58 ---(...) A co do czoła, czy musi być ono w tak beznadziejnej rozdzielczości? Pytam czysto z ciekawości, bo to aktualne czoło wygląda jak ze zdjęcia robionego komórką vga.

--- Koniec cytatu ---
Odnośnie rozdzielczości to nie rozumiem za bardzo o co chodzi - czoło to w całości repaint, jeszcze nie ukończony. Natomiast jeśli chodzi o rozdzielczość załączonego "skrina" to tutaj regulamin narzuca maksymalne rozdzielczości.

Edit 26-01-2014:
Z racji, że telep EN57-1695 jest już ukończony i gotowy do testu to trwają prace nad kolejnymi dwoma. Tym razem na kanałach w ZNTK stoją dwa EZT EN57 w barwach Wielkopolski: 1061, oraz 1141. Autor zdjęć @CTL. Tekstura (z racji załamań linii w miejscach łączeń na mapowaniu) jest bardzo wymagająca, więc prace się będą ciągły trochę czasu. Bowiem nie odpuszczę i jednostki z ZNTK do testów wyjadą w najlepszej, możliwej jakości na jaką mapowanie pozwoli (czyli takie, jakie powinny być). Pod spodem screen 1061.jpg obrazujący na co się "porwałem".
@CTL: Gratuluję na prawdę świetnej jakości zdjęć. Pomimo iż to nie RAW, a JPEG to świetnie się na nich pracuje. Dobra ekspozycja, prawie brak przepałów. Tekstury wyjdą ekstra czytelne i wyraźne. Tak trzymaj ;)

Sawi:
Panie i jak tam prace nad kibelkami? Bo coś tu ucichło.

up5358:
Edit: 2014-02-16
1. EZT EN57-1695 PR Katowice w całości sklejona. Czeka tylko na drobne poprawki.
2. EN71-036 PR Kraków - zdjęcia posklejane, czeka na nałożenie.
3. EN71-008 PR Wrocław - poprawki końcowe (czoła, dach, pasowanie jak gdzieś coś jeszcze "nie tak" ("008.jpg")

Odnośnie robienia czół jednostek. Czy gniazda na czołach zawsze są montowane w tym samym miejscu ? Pytam, ponieważ pokusiłem się o małe porównanie: "czoło-porównanie.jpg", na którym widać, że u nas w symulatorze jest zbyt nisko model takiego gniazda.
Odnośnie wyświetlacza: dałem stary, krótki, gdyż tego "szerokiego" nie mamy na mapowaniu (jest wklejany (taki jaki mają jednostki np: EN58-628, 608, 813, 1025) ale inaczej on wygląda). Znalazłem w swoich zbiorach tablicę nie oświetloną żadną relacją. Z racji braku relacji np. Wrocław Gł. zastępczo będę wklejał takie. Błędem to nie jest. Nad czołem siedziałem od godziny ósmej nad ranem. Jest prawie godzina 17:00 i nadal nie zrobione. To co widać na screenie porównawczym nie zadowala mnie. Okna będą osobno wklejane + stempel.

MaciejM:

--- Cytuj ---Czy gniazda na czołach zawsze są montowane w tym samym miejscu ? Pytam, ponieważ pokusiłem się o małe porównanie: "czoło-porównanie.jpg", na którym widać, że u nas w symulatorze jest zbyt nisko model takiego gniazda.
--- Koniec cytatu ---
To samo było przy EN57-1641. Najlepiej będzie ukryć ten fragment kanałem alpha.

up5358:
Długo nic nie było, więc pora cokolwiek zaprezentować.

1. Jest tworzona modyfikacja jednostek z katalogu en57_v1. Nowe wyjdzie jako en57_v2. Na obecną chwilę założenia takie:
- nowy mapping
- dodanie trzeciego typu wyświetlacza (większość "nie spotowych" EN57 z Kolei Mazowieckich takie posiada)
- low poly interior
- otwierane drzwi kierownika (te przy kabinie)
Tymczasowo uprasza się użytkowników o nie tworzenie tekstur dla pojazdów z katalogu: en57_v1. Jeśli ktoś bardzo chce to musi się liczyć, że wraz z wyjściem en57_v2 użytkownicy, którzy w między czasie coś wydadzą będą poproszeni o dostosowanie swojej tekstury do nowego układu.

2. Jest tworzona modyfikacja modelu 4e-tv z katalogu 4e_v1. Modyfikacja ma założony oddzielny katalog: EP07-1020_v1.
Założenia:
- nowa kabina
- low poly interior
- otwierane drzwi do kabin
- zmiana mappingu związana z podmianą odbieraków na DSA-150

W związku ze znacznymi zmianami postanowiłem tą modyfikację wyodrębnić do osobnego katalogu.

Na obecną chwilę są potrzebne:
- dokładne zdjęcia na kabinę dla EP07-1020. Tylna ściana kabiny też będzie mile widziana.
- oczekiwanie na wydanie modelu DSA-150. Mam trochę zdjęć to teksturę dla tego odbieraka się machnie. Zarówno dla wersji tuż po zamontowaniu, jak już "trochę" usyfionej.

Na początek taki sobie screen. Pasowanie tonalne zostanie wykonane. Z racji nowego mappingu nie będę na obecnym pasował dokładnie fragmentów tekstur z sobą, bo to trochę bez sensu.
Tekstura klimatyzatora jest robocza. Wieczorem znajdę chwilę to zrobię zupełnie nową ze zdjęć dobrej jakości, które pewien użytkownik nadesłał.

Dwa linki obrazujące jak ogólnie wygląda kabina w 1020 (nie wiem, jak wyglądają kabiny w pozostałych EP07-10XX):
http://www.garnek.pl/millymk/12574751/to-wasze-badziewie-1020
http://s10.flog.pl/media/foto/8364864_kabina-ep071020-.jpg
Jednocześnie informuję, że bez kabiny EP07-1020 nie zostanie wydana, bo to nie będzie miało sensu na obecnej kabinie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej