Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Postępy przy pracach w ZNTK...
piotrek0804:
Nie, bo to tekstura z czasów sprzed naprawy zanim odstała "zeza" i klimatyzację.
up5358:
EU07-334 wyjechała z ZNTK, więc pora na kolejnego potwora. Dzisiejsza nocka w całości upłynęła pod znakiem EU07-336. Tekstura prawie zrobiona. Drobna korekta dachu, cieni w okolicy reflektorów dolnych, boków obręczy reflektorów, odgromnika, podstawy kranów sterowania wielokrotnego. Podoklejać oznaczenia kabin, oraz znamionową z oddzielnych plików. Te poprawki na jutrzejszą noc. Po nich lok trafi do testów to pewnie więcej się dowiem. Pierwszy raz podjąłem się zrobienia dachu. Oceniam, że wyszło mi to mocno średnio. Będzie lepiej.
adsim:
Daj więcej czerwonego na tej środkowej części dachu. Nie widzę dobrze z daleka, ale chyba tekstura tam jest dość mocno porozciągana, a listwy na krawędziach są trochę za szerokie, a od przodu w ogóle listwy nie ma. Najlepiej zrób tak, jak pisałem Ci kiedyś na PW - skopiuj całość łącznie z tymi listwami i dopasuj. Boki i przód dachu wyglądają ok, tylko popraw wsyp piachu nad kabiną, bo teraz jest nad oknem.
up5358:
Edytka (3014-05-06)
1. Zgodnie z danym słowem w tym wątku: http://eu07.pl/forum/index.php/topic,24973.msg363947.html#msg363947 załączam kilka screenów obrazujących powstawanie jednostki. Ze zdjęć autorstwa @macius5991 zostanie wykorzystane wszystko oprócz czoła, które będzie solidnym repaintem + kombinowanie cyferek na numerek inwentarzowych. Jeden ze screenów pokazuje żółtą kartkę, z której da się odczytać "kolonie". Sytuacja autentyczna z lipca 2006 kiedy jeden przedział w EN57-1714 został wynajęty przez biuro: "Steja Travel Katowice" na kolonie dla dzieciaków. Dwa EZT (1714+1400) wówczas jechały na składzie E43221 "Ornak" rel. Katowice - Bielsko - Wadowice - Kalwaria - Sucha - Nowy Targ - Zakopane. Dzieciaki miały cały przedział dla siebie. Stąd u mnie na katowickiej jednostce relacja: Zakopane i kartka na drzwiach jednego z członów rozrządczych. Tworzona jednostka to oczywiście EN57-1695 pod pewien projekt.
Zamykam na życzenie autora.
Rozi
Otwieram.
Benek
Edytka 2014-10-01: Brakowało mi "talbota" w obecnych barwach PKP Cargo. Nikt nie wydawał, więc sam go zrobiłem. W ciągu najbliższych godzin pójdzie do testu. Do zrobienia: czoło, kilka szczegółów. To chyba najprostszy obiekt do teksturowania jaki spotkałem. Całość prac, które są na screenie zajęła mi mniej niż 3 godziny. Polecam początkującym wagony towarowe.
Edit 2014-01-16: Podbijam, bo są nowinki w sprawie telepa 1695. Roboczo oteksturowany jest już cały EZT - wszystkie trzy człony. Zostało dopasować wszelkie nierówności, rynienki, itp. Odnośnie czół to zacząłem repaint. Jest on w początkowej fazie, więc wiele niedociągnięć widać jeszcze na screenach czoła. Bardziej doświadczeni po przyglądnięciu się będą wiedzieć jaką metodą zrobiłem dolną połowę, a jaką górną. Na górze przebijają stare barwy, generalnie w rejonie styku wiśniowego z pomarańczowym, oraz uszczelkami szyb nie kładłem warstw. Tam będzie na maksymalnym powiększeniu zabawa stemplem o rozmiarze 1pxl. Będę podmieniał barwy każdemu pikselowi oddzielnie - dzięki temu mam pewność, że będzie wszystko dokładnie.
Mam pytanie odnośnie dachu. Na screenie: "bez tytułu 1.jpg" widać, jak brązowy nalot nacieka na czołową część dachu ale tylko od strony prawej. Który fragment na mapowaniu odpowiada za lewy fragment? Tak żebym ten nalot mógł też od lewej nałożyć, dzięki czemu powstałaby ładna symetria. Na screenie: "1.jpg" zaznaczyłem część mapowania odpowiedzialną za przód dachu. Tylko nie wiem czemu ten brązowy nalot pojawia się tylko po prawej.
klimczok_mk:
Mógłbyś tez trochę przyciemnić ten nalot, bo aktualnie jest jaśniejszy jak na zdjęciach poglądowych.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej