Symulator EU07 (i nie tylko) > Infrastruktura kolejowa
Semafor próby hamulca
Cordylus:
Wymiarowanie to było w istocie moim pierwszym w życiu, więc przyznaję: niespecjalnie wiedziałem jak się za to zabrać. Rysunków technicznych też nigdy nie tworzyłem i raczej tworzyć nie będę, bo studiuję medycynę a te dziedziny raczej w parze jednak nie idą. Człowiek jest zbyt niewymiarowy.
Prawdę powiedziawszy chciałem początkowo zrobić tak jak mi poradziłeś, nanosząc rysunek na kartkę ołówkiem, jednak wiatr był na tyle silny i zimny, że zgrabiałe ręce odmawiały mi trzymania ołówka, a kartka usilnie starała się zmienić własną lokalizację - w efekcie czego powstał bohomaz czytelny raczej tylko dla mnie. W domu już z kolei pomyślałem, że może lepiej będzie nanieść te wymiary na zdjęcia. Wyszło jak wyszło. Będę o tym pamiętał następnym razem.
Cieszę się jednak, że powstaje model. To urządzenie jest jednak dość rzadkie, wiec może przynajmniej uda się je ocalić od zapomnienia w formie cyfrowej.
Tego rodzaju sygnalizatory widziałem też w Niemczech, jednak u nich to wyglądało zupełnie inaczej.
Tolein:
Widzisz, dlatego właśnie po powrocie do domu bierzesz kompas i latarkę i usiłujesz odszyfrować bohomaz, rysując jednocześnie właściwy rysunek.
Generalnie rysunek ma tę zaletę, że nie trzeba się zastanawiać co się na nim dzieje (jeśli tylko jest poprawnie wykonany i czytelny, a nie pobazgrany).
Co się natomiast tyczy modelu, to jeszcze bym się nie rozpędzał, brakuje nieco wymiarów, więc jeśli tylko masz możliwość, to udaj się w teren i spróbuj narysować całość, zaznacz wszystkie długości, szerokości, odległości, grubości, średnice, co tylko uda Ci się dorwać. Ja, jeśli tylko będę miał kompletną dokumentację, z przyjemnością stworzę bryłę, no ale potem potrzebny będzie ktoś, kto oświetli model, no i zrobi tekstury.
Anrej:
--- Cytat: Tolein w 09 Kwietnia 2013, 16:58:58 ---Podejmij wyzwanie Actimela!
--- Koniec cytatu ---
Tylko że duża większość rysunku z wymiarowaniem nie zobaczy. Gdyż jest w pliku utworzonym przez AutoCAD. Jest to aplikacja komercyjna do tworzenia rysunków technicznych. Większość śmiertelników tego niema, gdyż nie jest im to potrzebne.
Zrobił jak potrafił, chociaż nie jest to nawet na poziomie szkoły zawodowej. W wolnej chwili też mógłbym wymiarować i to bez AutoCADa.
youBy:
Tolein nie zwymiarował tego, on wykonał model. Bardzo chętnie poznam szkołę zawodową, gdzie na porządku dziennym jest wykonywanie bardziej skomplikowanych modeli trójwymiarowych. Skoro słowo się rzekło, oczekuję, że wykonasz podobny model (czy jak to sam nazywasz — zwymiarujesz) bez AutoCADa.
Anrej:
--- Cytat: youBy w 09 Kwietnia 2013, 22:48:05 ---Tolein nie zwymiarował tego, on wykonał model. Bardzo chętnie poznam szkołę zawodową, gdzie na porządku dziennym jest wykonywanie bardziej skomplikowanych modeli trójwymiarowych. Skoro słowo się rzekło, oczekuję, że wykonasz podobny model (czy jak to sam nazywasz — zwymiarujesz) bez AutoCADa.
--- Koniec cytatu ---
Przecież sam napisał
--- Cytuj ---w wolnej chwili to narysuję, oznaczę wszystkie niezbędne wymiary, do uzupełnienia
--- Koniec cytatu ---
Czyli jest to zwymiarowanie. Szkoła zawodowa to nie studia, ale jest taki przedmiot jak rysunek techniczny. Rysunek bryły przestrzennej, rzuty na płaszczyzny, zasady wymiarowania. Kiedyś się wykonywało rysunki techniczne i komputerów nie było, AutoCadu nie było. Tylko po co miałbym to robić. Skoro Ty i Tolein potraficie tylko krytykować.
--- Cytuj ---brakuje nieco wymiarów, więc jeśli tylko masz możliwość, to udaj się w teren i spróbuj narysować całość, zaznacz wszystkie długości, szerokości, odległości, grubości, średnice,
--- Koniec cytatu ---
Najlepiej niech się zaopatrzy oprócz w miarkę składaną lub zwijaną w suwmiarkę uniwersalną. Przyda się do pomiaru takich elementów jak średnica śrub, grubość ścianek.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej