Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Prędkość drogowa, a rozkładowa.
Niebugoclaw:
--- Cytat: matikolejarz w 28 Czerwca 2012, 16:58:48 ---Aha dziękuję. Myślałem że czymś się różnią. A tak właściwie to po co dwie nazwy ?
--- Koniec cytatu ---
Powiedziałbym po co, ale nie chciałbym, żeby to było dla kogoś obraźliwe ;) Po prostu tak się przyjęło. Droga kolejowa=szlak kolejowy.
mechatronik:
--- Cytat: matikolejarz w 28 Czerwca 2012, 16:45:46 ---A czym tak właściwie różnią się te dwie prędkości: drogowa i szlakowa?
--- Koniec cytatu ---
Zasadniczo tym, że w instrukcjach nie ma czegoś takiego jak prędkość szlakowa. Jest to określenie potoczne. Prawidłowo funkcjonującym określeniem prędkości na jaką pozwala stan torów jest "prędkość drogowa".
Sawi:
No tak co nie zmienia faktu, że jednak mimo wszystko jedne i drugie to, to samo.
mechatronik:
Pewnie. Idąc tym tokiem myślenia nawrotnik i nastawnik kierunku to to samo, bo się przyjęło nazywać kierunkowy nawrotnikiem bo i jedno i drugie związane jest ze zmianą kierunku. Starajmy się nazywać rzeczy po imieniu tak jak trzeba.
btw Ostatnio dostałem szkoleńców na maszynistów pod skrzydła. W trakcie jazdy jeden powtarza mi wskaźniki a przy W27 mówi "wskaźnik prędkości szlakowej" to mu odpowiedziałem "chyba tylko według twojej prywatnej instrukcji".
Artur PKP:
A co jeżeli prędkość rozkładowa jest większa niż drogowa??
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej