Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić
Pomysł wprowadzenia automatyki sterowania ruchem
sektor 77:
--- Cytat: pkp. w 31 Marca 2012, 23:39:19 ---Co do nie zajętości torów to w exe już to jest bo miało to pracować w multiplayerze ale komunikacja między serwerem a rainstedem się zawieszała i prace nad poprawnością tego elementu jak i całego multiplayera stanęły z nie wiadomych przyczyn.
--- Koniec cytatu ---
Pytanko: gdzie tkwi problem - na serwerze, czy w programie Rainstad i czy w najbliższym czasie jest szansa, aby się z tym uporać?
Krzysiek626:
--- Cytat: Sawi w 31 Marca 2012, 21:21:39 ---@Paul pamiętam o tyle o ile tą linię, nawet chyba gdzieś o niej pisałeś. Moim zdaniem warto być odgrzebał ten projekt, bo czasy się zdecydowanie zmieniły :).
--- Koniec cytatu ---
Taki scenariusz został popełniony, tylko mało kto miał możliwość zapoznania się z nim.
http://eu07.pl/forum/index.php/topic,5385.msg56547.html#msg56547
W tej scenerii nie ma możliwości "zaatakowany przez inne składy" Sceneria Bałtyk (zimowa to tylko klon tej podstawowej) jest jedyną w której scenariusz został napisany w niefortunny sposób. W prosty sposób można uzależnić jazdę pozostałych składów, odpowiednio modyfikując eventy.
--- Cytuj ---eventy używane do indywidualnego sterowania wszystkimi elementami infrastruktury kolejowej, bez żadnego globalnego nadzorcy i koordynatora.
--- Koniec cytatu ---
Zbudowanie czegoś takiego pewnie nie ma priorytetu, sądzę po odpowiedziach w tym wątku. Priorytet jest, aby AI jeździło po sceneriach poprawnie, stosownie do napisanych eventów , sygnalizacji, rozkładów i t.p.
Od tego momentu: http://eu07.pl/forum/index.php/topic,2854.msg46489.html#msg46489 ja byłem odpowiedzialny za to, co w Bałtyku było zrobione, za co dziękuję autorowi i pomysłodawcy scenerii. Dziękuję też wszystkim, którzy pomogli ogarnąć i pomóc w pracy.
pkp.:
--- Cytat: sektor 77 w 01 Kwietnia 2012, 11:42:56 ---Pytanko: gdzie tkwi problem - na serwerze, czy w programie Rainstad i czy w najbliższym czasie jest szansa, aby się z tym uporać?
--- Koniec cytatu ---
Na to pytanie nie da się odpowiedzieć bo serwer jest zaszyty w rainstedzie. Wiadomo jedynie tyle że do exe komendy dochodzą ale powiadomienia o wykonaniu komend już tylko do pewnego momentu do serwera dochodzą później coś się wiesza w połączeniu czy to na odległość czy na localhost i serwer wywala brak wykonania rozkazów u klientów zajętości torów też się wieszają a w rzeczywistości wszystkie rozkazy wykonane a że serwer i klient jest w ranstedzie wiec tam jest problem.
A jeżeli chodzi o czas i szanse te pytania kierować do kolegi @Ra.
Ra:
--- Cytat: sektor 77 w 01 Kwietnia 2012, 11:42:56 ---Pytanko: gdzie tkwi problem - na serwerze, czy w programie Rainstad i czy w najbliższym czasie jest szansa, aby się z tym uporać?
--- Koniec cytatu ---
Jednym z problemów jest indeksowanie torów po nazwach - wyszukiwanie liniowe skutecznie ścina FPS. Drugi problem, to brak przystosowanych scenerii - chociażby przypisanie W4 do toru i nadanie mu odpowiedniej nazwy jest traktowane jako mało istotne. Jest też problem w komunikacji Rainsted - EU07.EXE, podobno się zacina. Nie wiem dlaczego, bo u mnie się to nie dzieje. Kolejna rzecz to brak zainteresowania użytkowników. Wg mojej ankiety multiplayer znalazł się na 38. miejscu, z aż trzema głosami na 802 oddanych.
Benek:
--- Cytat: Ra w 01 Kwietnia 2012, 13:04:26 ---Drugi problem, to brak przystosowanych scenerii - chociażby przypisanie W4 do toru i nadanie mu odpowiedniej nazwy jest traktowane jako mało istotne.
--- Koniec cytatu ---
No nie do końca. Kiedyś przygotowywałem całą Krzyżową pod multiplayer, a Libertyn tworzył wszystkie możliwe przebiegi wg przepisu, który krąży po forum. I to miało być przygotowane na jakąś wystawę na 11.11.11? Już nie pamiętam, jednak robota poszła na marne.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej