Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Tworzenie trasy- początki z Rainsted.

<< < (2/4) > >>

MasterYoda:
@pol102 a ja dlatego że bywało że ktoś chce tworzyć nie znając struktury plików. Przyznasz ze znajomość jest istotna jeśli nie nieodłączna.

KrzysiekEt22:
Dzięki za odpowiedzi. Trochę źle sprecyzowałem pytanie w pierwszym poście. @pol102 Twoja odpowiedź ukierunkowana jest ogólnie i odnosi się do wszystkich sposobów tworzenia tras, nie zależnie od programów itp. Wiem o takich rzeczach. Czytałem poradniki i podobne rzeczy na ten temat. Mi chodzi bardziej o początki pracy w konkretnym edytorze Rainsted. Czyli coś na wzór doszkolenia po kursie na jaki można się zapisać a konkretniej o proste wytłumaczenie jak w owym programie zaczyna się tworzyć trasę. Na razie dochodzę do tego że potrafię ustalić początek scenerii i pobierać kwadraty z geoportalu. Nie wiem co robić dalej bo czytając kilka razy nie mogę dojść. Chodzi mi o to żeby ktoś mnie nakierował.

Co do innych wypowiedzi wiem że tworzenie trasy to projekt złożony, czasochłonny. Ja chcę zacząć od czegoś niewielkiego i stopniowo zwiększać wiedzę i zakres działań. Na razie ma być to trochę torów, terenu kilka semaforów no i zdarzeń żeby ogarnąć chociaż początkowo, przeanalizować itp. Struktura plików nie jest mi obca. Czytałem i analizowałem.

Ra:
Wczytać tory z UMP. Ewentualnie drogi też, ale trzeba podobierać szerokości i tekstury, żeby potem poprawiania na pół roku nie mieć..

KrzysiekEt22:
A możesz dokładniej opisać? Bo załóżmy że tak. Rozpoczynam pracę nad trasą. Znajduję na geoportalu początek scenerii. Wpisuję współrzędne w programie i jest ok. Wtedy mogę pobrać kwadraty ze zdjęciami. Mam to robić?? Kurcze nie wiem w co wejść potem żeby pobrać UMP. Jak wchodzę w dodawanie danych zewnętrznych to na okienku po prawej stronie jest kilka miast i można zaznaczyć ptaszkiem żeby coś pobrać ale akurat nie ma tam mojej okolicy.

Ra:

--- Cytat: KrzysiekEt22 w 22 Lutego 2012, 19:54:37 ---Jak wchodzę w dodawanie danych zewnętrznych to na okienku po prawej stronie jest kilka miast i można zaznaczyć ptaszkiem żeby coś pobrać ale akurat nie ma tam mojej okolicy.
--- Koniec cytatu ---
W dobrym miejscu patrzysz. Pliki UMP są podzielone na regiony i trzeba wybrać odpowiedni region (nie zawsze jest to oczywiste, ale można sobie pobrać wszystkie sąsiednie i sprawdzić miasta). Tory kolejowe są rysowane na poziomie regionu.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej