Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić
Warszawski Węzeł Kolejowy
matfre96:
Witajcie Drodzy Maszynowcy. Gram w MaSzynę już od ponad 6.5 roku i zawsze mi brakowało scenerii Warszawskiej i okolic. Kiedyś były tylko trasy fikcyjne i człowiek się cieszył z pustyni typu Quark (oczywiście sceneria Quarka jest niezastąpiona), która miała po 15-25 FPS. Od tego czasu dużo zmieniło się w symulatorze. Poprawiła się wydajność, pojawiły się obiekty na sceneriach, wreszcie pojawiły się realne trasy. Niestety czuje pewien niesmak, ponieważ pojawiają się scenerie które nie zahaczają specjalnie o piękną stolicę naszej Polski. Wpadłem niedawno na pomysł aby właśnie stworzyć scenerię Warszawy i okolic. Przez kilka dni myślałem jak to wykonać. Upakowanie tego w jedną scenerie jest niewykonalne (jaki komputer to zniesie, lub ile komputerów na 1000 to utrzyma na poziomie chociaż 30 FPS) więc wymyśliłem na to sposób który został zastosowany na linii 61 i 61+144. Trzeba by było stworzyć kilka scenerii w których punktem wyjściowym jest linia średnicowa. I wtedy można stworzyć odzielne scenerie do np. Skierniewic, Mińska Mazowieckiego, Tłuszcza itd. Od kilku dni już coś tam dłubie w Edytorze RAINSTED, i narazie mam układ torów od W-wy Powiśla do Wschodniej. Potrzebuję materiały do stworzenia otoczenia narazie na samej linii średnicowej i szukam osób chętnych do współpracy, każdego kto ma czas na stworzenie ze mną tej wspaniałej scenerii, na zrobienie wielu rzeczy od zdjęć i obiektów po WOS-y i tekstury pojazdów typowych dla linii średnicowej. Chętne osoby proszę o kontakt w tym wątku.
kamil1306:
Bardzo trudne wyzwanie ponieważ jest to jedna z największych lini w Polsce ale jakby co to służę WOSEM i SRJP.
matfre96:
To poproszę te materiały na PW.
kamil1306:
Do soboty wszystko wyślę.
MaciejM:
Tak. Ze swojej strony mogę dostarczyć wszelkich zdjęć - poglądowych i na tekstury, służyć pomocą we wszelkich szczegółach. Cały warszawski węzeł jest niesamowicie wielki i nie sądzę, aby było to na tyle proste do zrobienia. Warszawa też to teren silnie zurbanizowany, szlak nie jest pośród pól czy lasów (choć zdarza się). Dlatego będziemy potrzebować mnóstwo, ale to mnóstwo zdjęć na budynki. Sądzę też, że nie warto rzucać się na samą średnicę (Warszawa Włochy - Warszawa Rembertów) gdyż jest wiele trudnych fragmentów, przykładowo rozgałęzienia szlaków od WWO na wschód (w stronę Rembertowa) czy np. Dworzec Centralny lub W. Śródmieście. Chyba, że ktoś będzie miał tak wiele determinacji aby podjąć się wymodelowania. Już nie samej WC z zewnątrz (bo przecież maszynista w tunelu tego nie widzi) a od środka. Tak samo z Warszawą Śródmieście.
Skoro nie średnica to? Może warszawski odcinek linii na Radom? Sama linia przebiega koło lotniska Chopina, nie ma w pobliżu szlaku wielu budynków, podejrzewam że to byłby dość prosty odcinek. Inna opcja do linia na Otwock, mnóstwo przystanków w obrębie Warszawy i kilka stacji, linia typowo podmiejska. Duża jej część przebiega przez las, co z kolei upraszcza sprawę. Decyzję pozostawiam pomysłodawcy, ale osobiście przychylałbym się do wersji otwockiej.
Jak już napisałem jestem gotów udostępnić wszelkie zdjęcia potrzebne do tego projektu. Mi również brakuje mazowieckich szlaków (jak i taboru, biedna "siódemeczka" w barwach KM wszystkiego nie załatwi) dlatego jestem jak najbardziej za tym pomysłem. Mam nadzieję, że bierzesz tę sprawę serio, gdyż widziałem że w ostatnim czasie kilka osób deklarowało zrobienie jakiejś scenerii i skończyło się życzeniami, aby się nie przepalały dyski :D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej