Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Sceneria w 3ds Max - niewyjaśnione kwestie
gg:
Nie pomogło. Odcinek przed zwrotnicą:
1)Object properties:
--- Kod: ---Type = normal
Length = 100.0
Radius1 = 0
Roll1 = 0.0
Roll2 = 0.0
MaxDist = -1
MinDist = 0
TrackWidth = 1.435
Friction = 0.25
SoundDist = 25.0
Quality = 20
DamageFlag = 0
Environment = Flat
Visibility = vis
Tex1 = Rail_screw_used1
TexLength = 4
Tex2 = TpBpS-new2.tex
TexPar1 = 0.2
TexPar2 = 0.5
TexPar3 = 1.1
--- Koniec kodu ---
2)Po wyeksportowaniu:
--- Kod: ---node -1 0 kj track normal 100.0 1.435 0.25 25.0 20 0 Flat vis
Rail_screw_used1 4 TpBpS-new2.tex 0.2 0.5 1.1
-1.19088 0.2 75.5045 0.0 //point 1
0.0 0.0 0.0 //control vector 1
0.0 0.0 0.0 //control vector 2
-1.20506 0.2 175.53 0.0 //point 2
0
endtrack
--- Koniec kodu ---
A tutaj mały podgląd sytuacji w Maxie:
Stele:
A, bo ty nic nie masz od P1 zwrotnicy. Cholera wie, co w tedy ustawia. Dodaj tam cokolwiek. Zwrotnica nie może być odcinkiem końcowym trajektorii od żadnego końca, by wszystko dobrze działało. Dla kompatybilności wstecznej, te automatyczne podsypki starają się dużo dedukować z otoczenia i w takiej sytuacji brak im sąsiada.
Gdzieś na wiki jest jeszcze wpis jak wymusić jawną deklarację podsypki dla rozjazdu. Wtedy powinien działać też w powietrzu.
Ustaw od razu sensowne parametry dla torów, które kładziesz, by potem nie poprawiać. Friction=0.15, TexLength=6, tekstury na coś z textures\1435mm.
gg:
Dobra, problem rozwiązany. Został już ostatni problem związany z trakcją, a właściwie z "incem".
Chodzi mi wstawienie odpowiedniego ".inc" na zwrotnicach.(Mam zbudowaną trakcję ze słupami na wprost, a w bok szukam .inc żeby potrzymał początek trakcji, która kieruje się w lewo od rozjazdu.
Podgląd:
Stele:
Na przęśle gdzie idą równolegle inc z "-ok*" w nazwie. To odciągi od kotwienia. Potem przęsło na bok zakończone kotwą. Chyba. Nigdy tego nie robiłem.
gg:
Wiem o który chodzi , ale ustawianie tego w odpowiedniej pozycji to będzie katorga:( .
Jest to inc z całym słupem, czy tylko kawałkiem?
PS Swoją drogą korzystam z nalepszych skryptów jakie działają na v2019 Maxa. (Sam je przerobiłem i jest to mieszanka z innych paczek, ale taka, która u mnie działa) W razie czego mogę opowiedzieć jak to zrobiłem)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej