Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Sceneria w 3ds Max - niewyjaśnione kwestie
gg:
Tak, o to chodzi właśnie o to obracanie, bo obracałem, ale nie znałem funkcji "przyciągania do toru".
PS Dziękuje za pomoc.
matek123:
http://www.kontrakt-bhp.com.pl/paul/projektowanie/6_szybkie.html Tu masz obrazkowo wytłumaczone.
gg:
--- Cytat: Stele w 29 Kwietnia 2019, 22:31:08 ---Wstawić odcinek prosty o długości rozjazdu. Wstawić kolejny prosty za nim. Wywalić odcinek pomocniczy i wstawić do tego drugiego rozjazd od P1 normalnie? O ile zrozumiałem co chcesz zrobić.
No i w maksie rozjazd to zwykła grupa splinów, wiec w sumie możesz wstawić gdzie bądź, obrócić z angle snapem i przyciągnąć za dowolny koniec z włączonym snap to vertex.
--- Koniec cytatu ---
A którym snapem? I gdzie jest opcja do włączenia "to vertex"? (Chodzi o moment przyciągania)
PS Nie wiem jak rozbieżność wersji Maxa wpływa na nazewnictwo snape'ów.
Poniżej bardzo uproszczony obrazek pokazujący.
Stele:
Pierwszym z brzegu. Tego pod hotkeyem "s". Klikając na niego ppm, czy tam przytrzymując lpm, otwiera się okienko z wyborem do czego ma przyciągać.
Oficjalna instrukcja
gg:
Pomogło, wszystko działa jak należy :) . Żeby nie zaczynać kilku wątków i nie zaśmiecać forum wrzucam screena z zwrotnicą, która wstawiła się poprawnie, ale obok nie wiem czemu pojawiły się fragmenty tekstury:
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej