Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Sceneria w 3ds Max - niewyjaśnione kwestie

<< < (12/138) > >>

Benek:
Wersja 9. Mapowanie się udało. Mam ścianę lasu. Problem z dobrem rozmiarów tekstury, bo np. ucięło mi dolną część lasu, a mam tylko korony drzew i ich środki. Wcześniej podsyłałeś link z radą od Quarka jakie dobrać rozmiary tekstur. Mam nadzieję, że pomoże.

szczawik:
Był o tym cały temat, tworzyłem wtedy zwymiarowane pola uprawne, by przedstawiały się realistycznie. Projekt się szczęśliwie powiódł. Prawem serii, należałoby teraz wykonać odpowiednie tła z właściwymi wymiarami.
Należy pamiętać, że są różne tła, a wymiary podane przez Quarka nie muszą być odpowiednie to wszystkich teł.

Benek:

--- Cytat: Benek w 28 Listopada 2011, 10:50:55 ---Mowa o stacji, o tym co widzi maszynista. Stacja jest położona w zalesionym terenie, wiec zaraz przy torach będzie trawa, ciut dalej niskie krzewy, krzaki, a na samym końcu wysokie drzewa.

--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: ZiomalCl w 28 Listopada 2011, 16:59:19 ---W stacji też tak może być. I w wielu jest.

--- Koniec cytatu ---
A oto bardzo wstępny efekt, który uzyskać chciałem. Jeszcze wczoraj miałem zalesioną całą stację, ale usunąłem wszystko ze względu na brak losowości w drzewach. Teraz na szybko wstawiłem drzewa z planem, by mieć pogląd jak to wygląda. Chyba nie jest źle, aczkolwiek będzie jeszcze lepiej. To dopiero przymiarka.

JONIN_EZT:
Muszę przyznać, że niezły efekt z tymi drzewami Ci wyszedł. Gdyby większość scenerii była wykonywana w taki sposób.

Co do terenu jeszcze, czy próbowałeś coś kombinować z układaniem podłoża na rowy odwadniające?

Benek:
Nie próbowałem. Chciałem się tylko nauczyć tworzenia terenu płaskiego i tego udało mi się dokonać, oczywiście wraz z mapowaniem. Ciężej będzie zrobić teren z różnicową wysokością. Będę chyba jednak musiał wykonać coś takiego, ale to w niewielkiej skali, np. punkty siodłowe.

--- Cytat: JONIN_EZT w 29 Listopada 2011, 23:43:48 ---Muszę przyznać, że niezły efekt z tymi drzewami Ci wyszedł.

--- Koniec cytatu ---
Szczerze powiedziawszy, to co jest na screenie nie zadowala mnie. Wiem jak zrobić by było lepiej, już tak czynię, lecz potrzebuję weekendu by rozwinąć w pełni żagle i ładnie wykończyć stację.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej