Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Sceneria w 3ds Max - niewyjaśnione kwestie
szczawik:
Jakimi warstwami?
Można na przykłada tak:
W oknie "Layer" kliknij prawym przyciskiem myszy i wybierz "Expand All". Listy layer'ów się rozwiną, pokazując swoją zawartość. Kliknij prawym przyciskiem na liście na obiekcie, który chcesz przenieść, a następnie wybierz opcję "Cut"; w liście innego layer'a, do którego chcesz dodać obiekt, wciskasz PPM i wybierasz "Paste".
bohunIC:
Benek
A probowales robic tak: rozne elementy np. modele (czarne), drzewa (zielone), wskazniki (zolte) itd itd tzn chodzi o to zeby grupy/elementy w 3d maxie znaczyc jednym kolorem. Mozna w prosty sposob sobie je chowac i aktywowac. Bez problemu jak robisz przy torach (eventy) to reszta ci nie potrzebna oprocz semaforow i rezonatorow. W kazdej chwili opcja np. UNHIDE aktywujesz caly szablon w 3d maxie. Bez lajersow - ja tak pracuje przy L61 bardzo dobrze mi sie tak robi. Kolorystycznie :)
Layersy sie lepiej sprawdzaja w AutoCadzie.
Benek:
Nie wiem jak włączyło mi się samo z siebie takie podświetlanie elementów. Chciałbym, aby po kliknięciu na tor, podświetlił się dany odcinek, a nie jak jest teraz że pojawia się box.
szczawik:
Kursor masz standardowy? Tyko przy torach tak jest?
Powracając do layerów i kolorów. Layery też przecież mogą mieć konkretny kolor, jest do tego przeznaczona kolumna "color". Natomiast w menu po prawej jest zakładka "Display" (symbol ekranu); jest tam dużo opcji odnośnie zaznaczania, odznaczania i ukrywania konkretnych elementów czy grup.
dymus:
O ile dobrze pamiętam to trzeba się przełączyć z trybu gdzie widać tekstury na tryb gdzie nie widać tesktur (wireframe - klawisz F3). Jak masz tryb wireframe to nie ma tych 'obwódek' otaczających tory.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej