Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Nastawnik do kompa !!! :)

<< < (13/38) > >>

MuNiO:

--- Cytat: GlowaWojtas w 09 Stycznia 2008, 10:35:54 ---Wymyśl cos lepszego :P

--- Koniec cytatu ---

Komplikujesz

Wystarczy zwykla Atmega+ impulsator. Pozycje nastawnikow zrobisz na aluminiowym kole z wycieciami. Ilosc wyciec = ilosc pozycji nastawnika. Aby uklad wiedzial gdzie jest pozycja zerowa dodatkowy mikrostyk do zerowania ukladu.

RooteK:
A ja wziąłem klocki lego i mechanicznie to rozwiązałem ;)

Przekręcam nastawnik w lewo, mechaniczne ramię sie obraca i króciutko dotyka styku (który sie podepnie do klawisza - ) alalogicznie gdy kręcę w prawo.

zostaną mi tylko testy z żarówką (zamiast guzików) Zrobienie przekładni by nie trzeba było obracać nastawnikiem 2 okrążenia, oraz skombinować jakąś tanią jednorazową klawiaturę z marketu (albo od kogoś wyłudzić :D )

Potem postaram się upiąć króciutki filmik :)

filip2h:
GlowaWojtas ma racje. Ten sposob jest dobry sam cos takiego robie... a prawdopodobnie bedzie wygladalo to tak
  <---Link
No i jeszcze przelaczniki beda impulsowe i podlaczone pod odpowiadni klawisz na platformie klawiatury... no i jeszcze pare lampek ale beda dzialaly tylko peda ppodlaczone pod przelaczniki. Zadnej wspolpracy z gra. (Przelacznik wlaczony, lamka swieci)
Oczywiscie na elektronice sie nieznam i bedzie pomagac mi moj kumpel.

Mariusz1970:

--- Cytuj ---

--- Koniec cytatu ---

Pod względem mechanicznym wydaje się być ok, ale pod względem elektrycznym w tej postaci nie ma prawa zadziałać.

mechatronik:

--- Cytat: Mariusz1970 w 09 Stycznia 2008, 17:50:15 ---
--- Cytuj ---

--- Koniec cytatu ---

Pod względem mechanicznym wydaje się być ok, ale pod względem elektryczym w tej postaci nie ma prawa zadziałać.

--- Koniec cytatu ---

W tej postaci faktycznie nie zadziała, ale jeśli zamiast  tego + i - narysowałby anodę diody z transoptora (a katody przez opór na masę) dla klawisza + i - to mogłoby działać. Jednak układ ten może pracować nie poprawnie z tego względu, że może zajść zjawisko drgania zestyków przy przechodzeniu przez kolejne pozycje i wtedy zamiast o 1 przerzuci o kilka pozycji (oczywiści może się tak dziać ale nie musi ;) ). Dlatego dobrze by było puścić sygnał np przez 74123 :).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej