Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Nastawnik do kompa !!! :)

<< < (11/38) > >>

RooteK:
heh :D

Może faktycznie wymyślie coś elektronicznego :)

Np. to.

Każda pozycja nastawnika miała by styk. Do spodu nastawnika (niewidoczne) była by przymocowana zasilana blaszka, która przy przekręcaniu na koleje pozycje stykała by inne styki :) Z kazdego styku szedł by drucik do układu sterująco-liczącego. Zależnie od zasilanego styku, układ wyświetlał by (przynajmniej jakoś sobie wyobrażał :P ) z jaką pozycją ma do czynienie (jakiś scalak co by rozpoznawał prądy na różnych nóżkach i zmieniał to wysyłając impulsów tyle ile pozycji do układu liczącego czy cuś. Jeżeli liczba by była większa od poprzedniej, np. z 0 imp. na 1 imp. to wysłany byłby impuls do klawisza +. A gdy liczba była by mniejsza np. z 2 imp. na 1 imp. to impuls dostałby klawisz - . trudne, ale może na forum elektronicznym pomogą :)

Krzysiek626:

--- Cytat: GlowaWojtas w 08 Stycznia 2008, 21:05:56 ---heh :D
Może faktycznie wymyślie coś elektronicznego :)
Np. to.
Każda pozycja nastawnika miała by styk. Do spodu nastawnika (niewidoczne) była by przymocowana zasilana blaszka, która przy przekręcaniu na koleje pozycje stykała by inne styki :) Z kazdego styku szedł by drucik do układu sterująco-liczącego. Zależnie od zasilanego styku, układ wyświetlał by (przynajmniej jakoś sobie wyobrażał :P ) z jaką pozycją ma do czynienie (jakiś scalak co by rozpoznawał prądy na różnych nóżkach i zmieniał to wysyłając impulsów tyle ile pozycji do układu liczącego czy cuś. Jeżeli liczba by była większa od poprzedniej, np. z 0 imp. na 1 imp. to wysłany byłby impuls do klawisza +. A gdy liczba była by mniejsza np. z 2 imp. na 1 imp. to impuls dostałby klawisz - . trudne, ale może na forum elektronicznym pomogą :)

--- Koniec cytatu ---
Mariusz zrobił takie cuda do siódemki. Jak dobrze rozumuje to wystarczy przeprogramować nieco jego układ elektroniczny. Sam nastawnik nawet byłby bardziej prosty bo mniej pozycji. Gotowy projekt już jest. Jeśli coś pomyliłem to Mariusz mnie poprawi. Materiały z prawdziwego zdarzenia leżą na serwerze w moim podpisie.

http://mamut.mysza.eu.org/~krzysiek626/Pulpit.rar

RooteK:
Cóż. napisałem mój pomysł na forum elektronicznym i zobaczymy czy pomogą :) Dotąd mi bardzo pomagali ;)

MuNiO:
Czy jest mozliwe przerobienie kodu exe aby symulator dawal sygnal zwrotny (lampki , mierniki, manometry) ? Komunikacja RS232 .

Mariusz1970:
GW widzę, iż lubisz komplikować sprawy, ale to twój problem.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej