Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Nastawnik do kompa !!! :)

<< < (35/38) > >>

Mariusz1970:
Ogólnie rozwiązań jest mnóstwo. Konkretne wybrane rozwiązanie przez kogoś zależne jest od:
1)Co ma zawierać pulpit
2)Umiejętności
3)Możliwości
4)Preferencji
5)Zasobności kieszeni tudzież różnych znajomości i profitów z tym związanych
6)Pomysłowości
7)Czasu

Ważne jest to, aby działało prawidłowo i tak jak ktoś sobie to wymyślił.
Ja preferowałem 2 x AT892051 przy moim pulpicie - sterował nastawnikiem, bocznikiem, kranem hamulca, nawrotnikiem i przełącznikami stabilnymi. Inni preferują mechaniczne coś, inni tranzystory i kondziołki, inni przekaźniki, a inni Bóg wie co jeszcze.

MuNiO:

--- Cytat: Mariusz1970 w 05 Kwietnia 2008, 02:54:19 ---Ja preferowałem 2 x AT892051 przy moim pulpicie ...  [ciach]
--- Koniec cytatu ---

Podziwiam Twoja prace ale nie tedy droga. To nadal zwykla klawiatura do PC + nakladka. Ja pisze o zbudowaniu dedykowanej "klawiatury" - sterownika.

Dlaczego USB ? Bo latwiej i prosciej, podpinamy i sie nie martwimy ze uszkodzimy port PS/2 lub wykrzaczymy windows-a. Po podpieciu "pulpitu" on przejmie glowna kontrole.

Sprawa "exe" - nadal nie wiemy jakie pomysly chca wdrozyc programisci. Prosba do tych osob, prosze wymienic co bedzie a czego nie bedzie. Nam budowniczym ulatwi to prace.

Na poczatek proponuje wziasc na warsztat EN57 - trzeba zaczac od czegos prostego. (nie wiem czy ganz lub sm03 bedzie prostrze)

Cena projektu - jezeli znajdzie sie np min 25 osob ktore beda chcialy wykonac taki pulpit to koszta drastycznie spadaja.

Trzeba bedzie wykonac gotowy modul - plytke z odpowiednimi gniazdami. Sprawy mechaniczne i stolarskie kazdy wykona we wlasnym zakresie (koszta).

Ra manometry mozna tez zrobic z obrotomierzy - sa duze i sa male.
Przelaczniki i lampki - orginalow nigdzie nie kupimy, trzeba bedzie pomyslec o zamiennikach. Poprzegladam swoje katalogi i podam typy ktore mozna uzyc.

Mariusz1970 nie mogles sie powstrzymac ? :)

Prosze nie klucmy sie i nie docinajmy sobie. Skupmy sie na zalozeniach, projektowaniu i wykonaniu tego pulpitu (pulpitow).

Mariusz1970:

--- Cytuj ---Podziwiam Twoja prace ale nie tedy droga. To nadal zwykla klawiatura do PC + nakladka. Ja pisze o zbudowaniu dedykowanej "klawiatury" - sterownika.

--- Koniec cytatu ---

Myśleć sobie można, gorzej zrobić...
Wiem, ale to dla mnie było najprostrze.
Jak napiszesz taki program, daj znać.
W tamtym wątku o moim pulpicie proponował już to Shax (więc, nie jesteś pierwszy). Napisałem szczegółowo dlaczego tak a nie inaczej:
http://eu07.pl/forum/index.php?&topic=3877.msg44264#msg44264
Do tego dochodzi możliwość równoległości zdarzeń z klawiatury i z zewnętrznych naszych urządzeń (obsługa kolizji).

To o czym piszesz bez ingerencji w exe przerosło moje możliwości (programator, który posiadam wymuszał na mnie pisanie w assemblerze, w którym to języku nie czuje się najlepiej).
W związku z powyższym nie mogę zgodzić się, że nie tędy droga, bo to jest jedna z dróg, która zaprowadziła mnie do celu.
Gdybym chciał, to pewno poświęciłbym 5x więcej czasu i może coś by wyszło z tego o czym piszesz, tylko jakoś mi się to nie kalkulowało.
Jak macie inne lepsze możliwości, proszę bardzo.
Klawiatura i tak będzie niezbędna do strzałek, insertów, deletów, Shiftów+1/9 itp. Pozbędziemy się jedynie transoptorów, które sterują klawiaturą. Transoptorki nie są drogie, a to moje rozwiązanie zaoszędziło mi czasu na myślenie.

--- Cytuj ---Sprawa "exe" - nadal nie wiemy jakie pomysly chca wdrozyc programisci. Prosba do tych osob, prosze wymienic co bedzie a czego nie bedzie. Nam budowniczym ulatwi to prace.

--- Koniec cytatu ---

Od tego trzeba zacząć w ogóle dyskusje na ten temat. Stan na dzisiaj: 2 ludzi do niedawna robiło coś przy exe tj. yB i Kurs. Specjalnie nie liczyłbym na nich, bo mają inne preferencje co do exe (o ile coś w ogóle jeszcze robią przy exe). No jeszcze jest nieszablonowy Q (pozdrawiam), który to, woli swoje exe. Może jak dołączyłby Ra, ale kiedyś tam pisał, iż w tę Maszynę nie będzie ingerował (chyba, że zmieni/ł zdanie).

--- Cytuj ---Mariusz1970 nie mogles sie powstrzymac ? :)

--- Koniec cytatu ---
Wyobraź sobie, że mogłem, tylko nie chciałem :)

--- Cytuj ---Prosze nie klucmy sie i nie docinajmy sobie. Skupmy sie na zalozeniach, projektowaniu i wykonaniu tego pulpitu (pulpitow).

--- Koniec cytatu ---
Ok.

Pozdro :)

queuedEU:
Ra zmieniles zdanie? Mariusz.. Ty wiesz przeciez - jedno slowo :)

mechatronik:

--- Cytuj ---Przelaczniki i lampki - orginalow nigdzie nie kupimy, trzeba bedzie pomyslec o zamiennikach. Poprzegladam swoje katalogi i podam typy ktore mozna uzyc.
--- Koniec cytatu ---

Owszem da się kupić.
Przełączniki typu Z produkuje ta firma (podobno kolej do niedawna się u nich zaopatrywała ale czy cargo Łódź to nie wiem):http://www.elester-pkp.com.pl/ tyle, że nie będą chcieli z nikim gadać jeżeli nie będzie brał hurtowo. Przypomnę, że te przełączniki stosowane są zarówno w kolejowych pojazdach trakcyjnych jak i w tramwajach. Należałoby zagadać w warsztatach gdzie takowe maszyny naprawiają. Ze swojej strony mogę się zobowiązać, że dowiem się skąd i ew. w jakich cenach kupuje to CARGO w Łodzi (oczywiście jeżeli nie ciągną ze swoich zapasów magazynowych). To samo tyczy się kontrolek.
ps Ja swoje kupiłem na Allegro :) a część dostałem z magazynu po byłym zakładzie produkującym tokarki :).

Co do poszukiwań "zamienników" to bez zaglądania w katalogi (zerknę w ostatnie faktury ;D ) podam jedne z najtańszych przełączników i przycisków dostępnych w TME:

1. Przyciski sterownicze dłoniowe (SHP, odluźniacz, przyhamowanie)

standardowe (dość drogie):

NEF-30
NEF-30-DCXY     -czerwony
NEF-30-DZXY     -zielony

"zamienniki" sporo tańsze:

"grzybek" 22mm
EB22-1-O/C-R     -czerwony
EB22-1-O/C-G     -zielony

"grzybek" 30mm
EB30-1-O/C-R     -czerwony
EB30-1-O/C-G     -zielony

2. Przełączniki sterownicze kryte (wył. szybki załączony/wył., opuszczanie pantografu, nadmiar, ...)

standardowe NEF-30

NEF-30
NEF-30-KCXY     -czerwony
NEF-30-KZXY     -zielony

"zamienniki" :

standard 22mm
PBF22-1-O/C-R     -czerwony
PBF22-1-O/C-G     -zielony

standard 30mm
PBF30-1-O/C-R     -czerwony
PBF30-1-O/C-G     -zielony

3. Przełączniki dźwigienkowe

W skrócie napiszę, że są jedno/dwuobwodowe monostabilne, bistabilne do wyboru do koloru.
Ich typ zaczyna się na TSMXXXXX  .

Tu już musicie sami poszukać co was interesuje bo rodzajów jest sporo a ja ich wypisywał nie będę ;). Do nich zamienników już nie szukajcie bo one chyba są już na samym końcu w hierarchii przełączników ;D.

4. Kontrolki.

Tak jak wspomniał @ET22RULZ "oryginały" to LS-48 ale ja je na Allegro dorwałem pod nazwą lampki sterownicze (czy kontrolki sterownicze? jakoś tak :> ). Jeżeli jednak ich nie dorwiecie a macie kasę i chcecie mieć namiastkę rzeczywistości to polecam lampki NEF30-Le (widziałem takie zamontowane na jednym z byków). Ewentualnie tańsze z serii 22mm PLN22A-X i serii 30mm PLN30A-X. A jak już faktycznie chcecie mieć tanio to kontrolka z "samego" LED-a ;).

No to narazie byłoby na tyle :). Resztę dopiszę jak będzie potrzeba :)

Pozdrawiam.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej