Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Nastawnik do kompa !!! :)

<< < (33/38) > >>

Maxxc:
Witam!

W temacie woltomierzy i amperomierzy (trochę teorii):

Oba te typy mierników mają identyczny ustrój pomiarowy.
Różnica to włączony równolegle (amperomierz) lub szeregowo (woltomierz) rezystor.

Reasumując - rozbieramy ostrożnie obudowy mierników i usuwamy znajdujące się tam rezystory.

Tą metoda zyskujemy zestaw ustrojów pomiarowych, o zakresie np. 1mA - szacuję po wielkości i po wartości sił wychylających wskazówkę (bo sam ustrój pomiarowy jest z def. amperomierzem).

Obliczamy lub dobieramy empirycznie rezystory szeregowe, żeby stworzyć z nich woltomierze o zakresie np. 5V. Teraz mamy zunifikowane mierniki.

Co z tego wynika?
Może to za głęboki opis, ale: kupujemy mikroprocesor np. 89C2051, dopinamy 8-krotny przetwornik C/A i konwerter portu szeregowego. Następnie piszemy na ten procek program, który w zależności od podanego rozkazu z PC (po porcie szeregowym ew. USB), będzie ustawiać napięcia na przetworniku C/A - napięcia te za pośrednictwem buforów kierujemy na w/w mierniki.

Wszystko co powyższe jestem w stanie pomóc wykonać, jak ktoś jest zainteresowany.

A teraz rzecz, na którą nie mam koncepcji:
- trzeba namówić któregoś z "pisarzy exe" (proszę sie nie obrażać za określenie), żeby "wypuszczał" na port szeregowy komendy obsługujące ten procesor "wiszący" na porcie.

Mariusz1970:

--- Cytuj ---A teraz rzecz, na którą nie mam koncepcji:
- trzeba namówić któregoś z "pisarzy exe" (proszę sie nie obrażać za określenie), żeby "wypuszczał" na port szeregowy komendy obsługujące ten procesor "wiszący" na porcie.

--- Koniec cytatu ---

No właśnie, od tego trzeba zacząć :) i tu jest sedno sprawy, które wydaje mi się mało prawdopodobne do realizacji.

Ra:

--- Cytat: Maxxc w 04 Kwietnia 2008, 20:39:49 ---Reasumując - rozbieramy ostrożnie obudowy mierników i usuwamy znajdujące się tam rezystory.
--- Koniec cytatu ---
Ja wpadłem na pomysł wykorzystania prostokątnych VU-metrów, popularnych niegdyś w sprzęcie audio.

--- Cytat: Maxxc w 04 Kwietnia 2008, 20:39:49 ---Może to za głęboki opis, ale: kupujemy mikroprocesor np. 89C2051, dopinamy 8-krotny przetwornik C/A i konwerter portu szeregowego. Następnie piszemy na ten procek program, który w zależności od podanego rozkazu z PC (po porcie szeregowym ew. USB), będzie ustawiać napięcia na przetworniku C/A - napięcia te za pośrednictwem buforów kierujemy na w/w mierniki.
--- Koniec cytatu ---
Prościej wziąć AVR, np. ATMEGA162 - ma 2 przetworniki wbudowane. Jest na to program komunikacyjny USB, ewentualnie układ konwertera USB kosztuje ok. 10zł. RS232 wychodzą z użycia, poza tym wymagają konwersji napięć.

--- Cytat: Maxxc w 04 Kwietnia 2008, 20:39:49 ---- trzeba namówić któregoś z "pisarzy exe" (proszę sie nie obrażać za określenie), żeby "wypuszczał" na port szeregowy komendy obsługujące ten procesor "wiszący" na porcie.
--- Koniec cytatu ---
Otóż działa taki patent, jak zapis fizyki do pliku. Gdyby nazwać loka np. lpt1, zapis fizyki prawdopodobnie byłby wysyłany do portu (nie testowałem tego). Pozwoliło by to pokazać pewne parametry. Problemem jest to, że zapisywanie fizyki mocno spowalnia symulację. No i nadal jest problem np. z położeniem nastawnika, który nie zawsze reaguje na naciskanie klawiszy + i -, przez co trudno zgadnąć pozycję bezoporową (chyba, żeby zapalało np. Scroll Lock na klawiaturze). Myślę, że daleko idące zmiany w EXE nie są potrzebne ponad to, co już jest.

Ja jestem troszkę zawalony różnymi zajęciami, ale myślę nad przygotowaniem procesora AVR oraz płytki drukowanej do niego. Włączałoby się to szeregowo w kabel klawiatury. A resztę (przełączniki, światła) każdy by sobie podłączył wedle uznania i możliwości do wskazanych punktów lutowniczych. Komunikacja zwrotna po klawiaturze też jest możliwa (np. służy do zapalania LED, nie wiem na ile da sie to wykorzystać). Ewentualnie od razu przejść na USB (ostatnie układy są na prawdę tanie).

Mariusz1970:

--- Cytuj ---przez co trudno zgadnąć pozycję bezoporową

--- Koniec cytatu ---

To akurat w przypadku EU, ET jest w miarę proste. Wystraczy zliczać pozycję nastawnika. Ja tak zrobiłem.
Co do reszty, nie wiem, czy w pliku są parametry odnoście Amperomierzy, Voltomierzy, tudzież innych sytuacji. Ponadto ściąganie parametrów z pliku, to niezbyt dobre rozwiązanie.

dyziek86:

--- Cytat: Ra w 04 Kwietnia 2008, 21:04:02 ---Prościej wziąć AVR, np. ATMEGA162 - ma 2 przetworniki wbudowane.

--- Koniec cytatu ---

Wydaje mi się mega162 że nie ma żadnego.
Ale nie trzeba stosować żadnych przetworników, na mój gust na każdy wskaźnik wystarczyłby jeden kanał PWM (ewentualnie można sterować programowo), a na wyjściu prosty filtr RC i po sprawie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej