Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Nastawnik do kompa !!! :)
MuNiO:
--- Cytat: mechatronik w 19 Marca 2008, 22:10:02 ---2. Potrzebna jest zwykła dioda prostownicza np 1N4148 ew 1N4001 - 1N4007. Do wyboru do koloru.
--- Koniec cytatu ---
1N4148 bardziej nadaje sie do przelaczania sygnalow cyfrowych niz prostowania (taka moja mala uwaga)
Czy nie prosciej zbudowac pulpit (klawiature) na jednym lub dwoch CPU ? W sieci sa gotowe aplikacje dotyczace wsadu (oprogramowania) CPU. Budujemy mechaniczny pulpit (nastawnik , raczki hamulcow, przelaczniki , przyciski) , interpretacja sygnalow z pulpitu mechanicznego zajmie sie CPU.
Zebatke kola nastawnika mozna zrobic z popularnych przelacznikow obrotowych typu MPS. MPS bedzie sluzyl jako nadajnik impulsow, ograniczenie zakresu obrotu kola mozna zrobic poprzez okragla tarcze i bolce blokowania pozycji (kata obrotu).
Raczki hamulcow podobnie jak kolo nastawnika.
Hasler - o ile to mozliwe to mozna uzyc silnika krokowego, sterowanie nim jest bardzo proste.
Mierniki - w sklepach nie widzialem miernikow wskazowkowych poobnych do stosowanych w pojazdach trakcyjnych. Mozna zrobic podobny patent ktory jest stosowany w drukarkach atramentowych. Silnik krokowy , pasek i przymocowana do tego wskazowka, papierowa skala do przykrycia calosci napedu.
Moje pytanie : czy exe jest w stanie wygenerowac np na zlacze szeregowe, rownolegle lub usb sygnal zwrotny aktualna predkosc pojazdu, stan lampek sygnalizacyjnych i stan miernikow, manometrow) ?
Mariusz1970:
--- Cytuj ---Czy nie prosciej zbudowac pulpit (klawiature) na jednym lub dwoch CPU ? W sieci sa gotowe aplikacje dotyczace wsadu (oprogramowania) CPU. Budujemy mechaniczny pulpit (nastawnik , raczki hamulcow, przelaczniki , przyciski) , interpretacja sygnalow z pulpitu mechanicznego zajmie sie CPU.
--- Koniec cytatu ---
Zależy dla kogo proste. W sieci gotowców, które będą dokładnie to robiło co chcemy nie ma. Trzeba samemu pisać program, tak jak ja zrobiłem:
http://www.chomikuj.pl/Mariuszek1970/Pulpit.rar
Jak znajdziesz w sieci, gotowca, daj znać.
--- Cytuj ---Mierniki - w sklepach nie widzialem miernikow wskazowkowych poobnych do stosowanych w pojazdach trakcyjnych. Mozna zrobic podobny patent ktory jest stosowany w drukarkach atramentowych. Silnik krokowy , pasek i przymocowana do tego wskazowka, papierowa skala do przykrycia calosci napedu.
--- Koniec cytatu ---
Jasne, jasne..... :)
--- Cytuj ---Moje pytanie : czy exe jest w stanie wygenerowac np na zlacze szeregowe, rownolegle lub usb sygnal zwrotny aktualna predkosc pojazdu, stan lampek sygnalizacyjnych i stan miernikow, manometrow) ?
--- Koniec cytatu ---
Wszystko można... )
Opracuj coś, z tymi patentami, które proponujesz, sterowanie silnikami krokowymi + daj gotowce do CPU, (wraz z interpretacją wejść do CPU), zobaczymy :)
Poprostu opracuj całość, wtedy pogadamy... )
Tak sobie teraz to możemy gadać i bujać w obłokach, choć nie neguje propozycji, tylko od propozycji do opracowania i wykonania, daleka droga jest.
--- Cytuj ---1N4148 bardziej nadaje sie do przelaczania sygnalow cyfrowych niz prostowania (taka moja mala uwaga)
--- Koniec cytatu ---
Obojętnie jaka dioda (pomijam tutaj jakieś tunelowe, Zenera czy inne tego typu wynalazki), byle charkteryzowała się, tym co zwykła dioda ma, czyli przepuszczanie bądź nie przepuszczanie prądu. W tym wypadku, to nie apteka.
m1a2t3i4:
--- Cytat: mechatronik w 19 Marca 2008, 22:10:02 ---Masz źle podłączony transoptor (jeśli jest to 4N25). Podpiąłeś się pod wyprowadzenie bazy a nie pod kolektor.
Dodatkowo chyba żeś na odwrót podłączył kondensator.
--- Koniec cytatu ---
Niestety jest to 4N28 który podobno działa tak samo. Jak znalazłem kartę katalogową to była wspólna dla 4N25 i 4N28 i jeszcze kilka innych. Być może zrobiłem błąd w podłączeniu.
--- Cytat: Mariusz1970 w 19 Marca 2008, 22:56:23 ---Schemt a) na dowolne napięcie, nie elelktrolityczny kondensator. Wartość pojemności trzba doświadczalnie dobrać- myślę, iż jeśli nie zależy Ci na pełnym sterowniu (Shift i bez Shfit) - to ten układ najprostrzy jet.
Wartość napięcia kondestaora tylko określa max dopuszczalne napięcie, przy jakim nie dojdzie do przebicia okładzin kondensatora.
--- Koniec cytatu ---
A jaka wartość kondensatora powinna być więcej niż 300nF...?
Mariusz1970:
Zobacz.
Kiedyś robiłem eksperymenty, ale nie pamiętam kompletnie wartości.
Są trzy możliwości:
1)Za mała -wtedy klawisz klawiatury nie będzie się wysterowywał
2)W sam raz
3)Za duża - wtedy klawisz klawiatury będzie wielokrotnie wysterowany (nastąpi tzw. repetycja klawisza-można to porównać do dłuższego przytrzymania klawisza)
U Ciebe jest też 4 możliwość:
4)Coś znowu pokićkasz - czego serdecznie Ci nie życzę :)
mechatronik:
Ja natomiast proponowałbym zastosować elektrolita 10uF tranzystor BC547B i rezystor na bazę 1kOhm, stała czasowa RC wyniesie gdzieś koło 1s a układ działa na 100% bo robiłem :).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej