Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Nastawnik do kompa !!! :)
maszynista na szkoleniu:
Hey postaram się jutro przesłać fotki z schematu nastawnika (ojciec zrobił zna się na tym)kto zainteresowany pisać na poczte wp GREJ22@WP.PL
Mariusz1970:
Wklej fotki tutaj zgodnie z regułami na forum. Po co e-mail?
m1a2t3i4:
Co do schematów @Mariusza1970:
Schemat "a" wychodzi że jest na 50V (bo podobno niema kondensatora stałego na niższe napięcie - tego dowiedziałem się w sklepie w którym wcześniej kupiłem też stały kondensator na 16V) Mógłbyś podać wartość kondensatora stałego do schematu "a" ?
Schemat "b" mam złożony nie działa :( nie wiem czemu ale to jest zapewne moja wina
Schemat "c" jeszcze nie sprawdzałem ale jaka dioda półprzewodnikowa jest potrzebna... impulsowa?
Fakt faktem że te schematy są poprawnie narysowane i na pewno działają a błąd jest po mojej stronie...
foto układu "b":
zasilanie oczywiście 16V
mechatronik:
1. Stałego C na niższe U nie ma. Tu była raczej mowa o elektrolicie (fakt na schemacie jest stały).
2. Potrzebna jest zwykła dioda prostownicza np 1N4148 ew 1N4001 - 1N4007. Do wyboru do koloru.
EDIT
Masz źle podłączony transoptor (jeśli jest to 4N25). Podpiąłeś się pod wyprowadzenie bazy a nie pod kolektor.
Dodatkowo chyba żeś na odwrót podłączył kondensator.
Mariusz1970:
Schemt a) na dowolne napięcie, nie elelktrolityczny kondensator. Wartość pojemności trzba doświadczalnie dobrać- myślę, iż jeśli nie zależy Ci na pełnym sterowniu (Shift i bez Shfit) - to ten układ najprostrzy jet.
Wartość napięcia kondestaora tylko określa max dopuszczalne napięcie, przy jakim nie dojdzie do przebicia okładzin kondensatora.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej