Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Nastawnik do kompa !!! :)

<< < (23/38) > >>

mechatronik:
1. Jeśli to jest pod jeden przycisk na klawiaturze to ja podziękuję za takie rozwiązanie.
2. Pisałem wcześniej nie -5V a 0V. Czyżbyś miał zasilanie symetryczne? -5V i +5V dają 10V.
3. @Marisz1970 jakiś czas temu dał na forum prosty ale jakże funkcjonalny schemat sterowania przyciskami za pomocą hebelka tranzystora i rezystora. Skorzystaj, wyniesie Cię to grosze w porównaniu z układami przekaźnikowo- stykowymi a i funkcjonalność będzie lepsza.
Nie używaj młota i przecinaka gdy pod ręką masz kulę do wyburzania... :).

Mariusz1970:
Powiedz mi tylko, kto Tobie pomaga, bo jakąś widzę niekonsekwecnję, z jednej strony piszesz, iż się kompletnie nie znasz i twoje zdania na to wskazują, z drugiej jakiś schemat zapodałeś i w ogóle... jakoś tak :)

m1a2t3i4:

--- Cytat: mechatronik w 17 Marca 2008, 19:33:47 ---3. @Marisz1970 jakiś czas temu dał na forum prosty ale jakże funkcjonalny schemat sterowania przyciskami za pomocą hebelka tranzystora i rezystora. Skorzystaj, wyniesie Cię to grosze w porównaniu z układami przekaźnikowo- stykowymi a i funkcjonalność będzie lepsza.

--- Koniec cytatu ---

Ale ja chętnie skorzystałbym z tego układu ale nic z niego nie rozumiem. Może jakieś objaśnienie co potrzeba i o jakiej wartości.

--- Cytat: Mariusz1970 w 17 Marca 2008, 21:23:11 ---Powiedz mi tylko, kto Tobie pomaga, bo jakąś widzę niekonsekwecnję, z jednej strony piszesz, iż się kompletnie nie znasz i twoje zdania na to wskazują, z drugiej jakiś schemat zapodałeś i w ogóle... jakoś tak :)
--- Koniec cytatu ---

Panowie z elektroda.pl :)

--- Cytat: mechatronik w 17 Marca 2008, 19:33:47 ---1. Jeśli to jest pod jeden przycisk na klawiaturze to ja podziękuję za takie rozwiązanie.
--- Koniec cytatu ---

Istotnie jest to rozwiązanie tylko pod jeden przełącznik. Czyli podłączenie jednego przełącznika kosztowałoby 4zł.

mechatronik:
Co do schematu @Marisza1970 to przykładowe elementy (wartości sprawdzone w praktyce):
C =10uF/16V
R = 1kOhm
T = BC547B (może być też BC547A, BC547C lub inne NPN. Literka na końcu - A, B, C - wskazuje na współczynnik wzmocnienia tranzystora, ale w tym przypadku nie ma to zbyt dużego znaczenia).

Stała czasowa T=RC (oczywiście w dużym uproszczeniu bo jest jeszcze tranzystor którego wpływ na T pominę) wynosi ~1s.

koszt:
C ~0,2zł
R ~0,1zł *2
T ~0,12zł
---------
    ~0,52zł

Plus dochodzi transoptor np. 4N25 za jakieś 0,8zł szt.

Czyli łącznie zamkniemy się w ok. ~2zł na przycisk (pomijam hebelek).

Pozdrawiam i miłej nocy życzę :)

Mariusz1970:
Dodam, iż jeśli zastosuje się transoptor, który na wyjsciu ma tranzystor n-p-n, wtedy należy zwrócić uwagę na biegunowość "styczek klawisza kalwiatury". Zmierzyć należy miernikiem potencjały i niższy potencjał podłączyć pod emiter tranzystora, a wyższy pod kolektor tranzystora transoptora.

Są też transoptory, gdzie biegunowość podłączenia wyjścia transoptora nie ma znaczenia np. AQV210

Można zamiast transoptora zastosować przekaźnik, bo co będzie układem wykonawczym to objętnie, tylko wtedy dodać należy diodę włączoną równolegle do cewki przekaźnika i skierowaną zaporowo do potencjałów, aby nie zniszczyć tranzystora w wyniku SEM samoindukcji cewki (wspominał o tym mechatronik).
Wywalasz także rezystor, który jest w szereg z kolektorem tranzystora sterującego, aby przekaźnik miał pełne zasilanie podczas wysterowania tranzystora (rezystor ten ograniczał prąd diody transoptora).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej