Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Nastawnik do kompa !!! :)
mechatronik:
--- Cytuj ---Tak przy okazji powiedz gdzie podpinałeś kabelki z twojego "generatora impulsów" do klawiatury? Do płytki drukowanej czy do tej foli ?
--- Koniec cytatu ---
Do folii nic się nie przylutuje a i z przyczepieniem (na styk) są kłopoty. Ja podpiąłem się pod piny gniazda taśmy .
ps Masz może schemat połączeń wewnętrznych tego przekaźnika?.
m1a2t3i4:
Proszę bardzo:
mechatronik:
Dobra zerknąłem na notę katalogową i Twój "twór" i nadal nie bardzo wiem jak to ma działać. Bo z tego co ja widzę jeśli podłączy się do tego przełącznik bistabilny to przekaźnik nic nie zmieni. Nie będę tłumaczył jak działa przekaźnik bo zrobił to już wcześniej @Mariusz1970. Dlatego mam do Ciebie dwa pytania:
1. Jak z założenia miało to działać? (opisz krok po kroku), bo załączonych materiałów wynika, że przekaźnik nic nie zmieni.
2. Z ciekawości spytam po co rezystor 1k między masą a Vcc zasilania? Jeśli chciałeś go dać równolegle do cewki to w jakim celu? Normalnie daje się tam diodę włączoną zaporowo do polaryzacji biegunów przyłączonych do cewki w celu eliminacji (gaszenia) przepięć powstałych w wyniku indukcji.
m1a2t3i4:
--- Cytat: mechatronik w 16 Marca 2008, 22:58:55 ---1. Jak z założenia miało to działać? (opisz krok po kroku), bo załączonych materiałów wynika, że przekaźnik nic nie zmieni.
--- Koniec cytatu ---
1. Po zamknięciu obwodu przełącznika hebelkowego przekaźnik wysyła impuls do klawiatury.
--- Cytat: mechatronik w 16 Marca 2008, 22:58:55 ---2. Z ciekawości spytam po co rezystor 1k między masą a Vcc zasilania? Jeśli chciałeś go dać równolegle do cewki to w jakim celu? Normalnie daje się tam diodę włączoną zaporowo do polaryzacji biegunów przyłączonych do cewki w celu eliminacji (gaszenia) przepięć powstałych w wyniku indukcji.
--- Koniec cytatu ---
2. Rezystor był tu dlatego, że był tu również kondensator 220mF ale cały układ z kondensatorem nie chciał działać, a bez kondensatora działa poprawnie
mechatronik:
Przekaźnik nie wyśle impulsu. Będzie przewodził tak jak hebelek, dopóki mu się napięcia nie zdejmie z cewki. W tym momencie przekaźnik będzie niejako kolejnym hebelkiem.
--- Cytuj ---220mF
--- Koniec cytatu ---
Chyba uF bo nie używa się jednostki Farad z przedrostkiem "m" -mili.
Wiem co kombinowałeś ale to wypaliłoby tylko wtedy gdybyś miał cewkę "wysoko oporową" -rzędu 1kOhm - 2kOhm (ps na zasil. 5V :)). Dawniej miałem z takimi do czynienia ale to były wojskowe przekaźniki :P.
W każdym razie układ na chwilę obecną działał nie będzie... .
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej