Symulator EU07 (i nie tylko) > Infrastruktura kolejowa
Semafory
marzena:
Czy ktoś spotkał się z posterunkiem odstępowym z semaforami automatycznymi z pomalowanymi słupami na biało-czerwone pasy? Co to za posterunek, tzn. na jakich zasadach działa? Nie pamiętam jakiego szlaku dotyczył ten przypadek, a był wymieniony w rozkazie pisemnym "O" dla poc. rel Kraków - Szczecin.
grzechu_k:
--- Cytat: jageer w 04 Grudnia 2012, 17:26:58 ---Generalnie - można nie stawiać nic przy lewym, wtedy rozkaz mech jedzie wolno, a wjazd jest na sygnał "do mnie".
--- Koniec cytatu ---
Trochę się przyczepie. Wjazd na posterunek (z wyjątkiem posterunku odstępowego) nie może się odbyć na sygnał "do mnie". Przy braku semafora wjazdowego z tego toru tylko na rozkaz lub SZ na osobnym urządzeniu. Dodatkowo napiszę, że W24 na wyjazdowym możesz świecić, ale przy braku banalizacji maszynista nie może wyjechać na tor przeciwny do zasadniczego bez rozkazu N.
jageer:
--- Cytat: marzena w 21 Grudnia 2012, 21:36:13 ---Czy ktoś spotkał się z posterunkiem odstępowym z semaforami automatycznymi z pomalowanymi słupami na biało-czerwone pasy? Co to za posterunek, tzn. na jakich zasadach działa? Nie pamiętam jakiego szlaku dotyczył ten przypadek, a był wymieniony w rozkazie pisemnym "O" dla poc. rel Kraków - Szczecin.
--- Koniec cytatu ---
Pewno normalny posterunek odstępowy tylko z samoczynnością. Po stwierdzeniu końca, pewno sam semafor się stawia i tyle.
--- Cytat: grzechu_k w 21 Grudnia 2012, 23:08:56 ---
--- Cytat: jageer w 04 Grudnia 2012, 17:26:58 ---Generalnie - można nie stawiać nic przy lewym, wtedy rozkaz mech jedzie wolno, a wjazd jest na sygnał "do mnie".
--- Koniec cytatu ---
Trochę się przyczepie. Wjazd na posterunek (z wyjątkiem posterunku odstępowego) nie może się odbyć na sygnał "do mnie". Przy braku semafora wjazdowego z tego toru tylko na rozkaz lub SZ na osobnym urządzeniu. Dodatkowo napiszę, że W24 na wyjazdowym możesz świecić, ale przy braku banalizacji maszynista nie może wyjechać na tor przeciwny do zasadniczego bez rozkazu N.
--- Koniec cytatu ---
Generalnie chodziło mi o to co dokładnie opisujesz ;)
grzechu_k:
--- Cytat: jageer w 22 Grudnia 2012, 10:09:07 ---Generalnie chodziło mi o to co dokładnie opisujesz ;)
--- Koniec cytatu ---
Tak też sądziłem, ale chciałem to wyjaśnić, żeby nie było jakichkolwiek niedomówień. Na forum są na pewno przyszli pracownicy związani z ruchem, więc niech się czegoś nauczą.
borys_q:
--- Cytuj ---Pewno normalny posterunek odstępowy tylko z samoczynnością. Po stwierdzeniu końca, pewno sam semafor się stawia i tyle.
--- Koniec cytatu ---
Lub urządzenie zdalnego sterowania, odsługiwany zdalnie z LCS, lub jakiejś okolicznej stacji np PO Likuzy Olsztyn-Bogaczewo, jeśli się nie mylę sterowany z Gutkowa.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej