Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Tekstury - początki
Krzystek60:
Witam, ostatnio nudząc się doszedłem do wniosku że pobawiłbym się w nakładanie tekstur na lokomotywy do symka ale natrafiłem na problem, nie wiem kompletnie jak się do tego zabrać. Mógłby mi ktoś w tym temacie objaśnić to?
Wokulski:
Materiały, chęci, czas. Musiałbyś też ogarnąć program, w którym robiłbyś tekstury. Polecam GIMP'a.
Krzystek60:
Co do materiałów to mogę próbować na początku z jedną lokomotywą a potem jak nauczę się to coś więcej. Chęci mam ale jest ten problem że nie mogę tego ogarnąć. Czasu jak na razie mam bardzo dużo. Właśnie gimpa mam więc program graficzny to nie problem. Szkoda tylko że żadnego tutoriala nie ma, dlatego założyłem ten wątek, mam nadzieje że ktoś to wytłumaczy i nie tylko mi a innym się też przyda.
Davidsonxx:
Ja też niedawno zacząłem się tym bawić i powiem, że wcale nie jest to takie trudne. Używam oczywiście GIMPa. Układ tekstury 303E "rozknociłem" malując każdy kwadracik/kawałek tekstury jakimś jaskrawym kolorem. Najgorzej jest zrobić równo połączenia boku z drzwiami, aczkolwiek trzeba umieć operować narzędziem perspektywa i wszystko staje się prostsze :) A jak coś trzeba wymazać to "stempelek i plasterek" jak to któryś z forumowiczów mówi ;)
Wokulski:
Dokładnie, bierzesz ''nożyczki'' i ze zdjęć ucinasz i nakładasz na teksturę, po czym wrzucasz do MaSzyny i sprawdzasz i poprawiasz i tak w kółko. Życzę powodzenia.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej